Ciasto na kokosie z kremem z suszonych owoców
Tym razem powstało ciasto pieczone, ale w wersji Fit i ze zdrowych produktów. Baza ciasta to praktycznie kokos, a krem jest to całkowicie coś nowego i dla mnie, i w ogóle nie widziałam tego jeszcze, to mieszanka suszonych owoców i śmietanki kokosowej.
Bardzo fajnie to smakuje po upieczeniu.
Mój ostatni przepis Fit to:
Tarta czekoladowa bez pieczenia
Blaszka: 20 cm x 20 cm
Składniki:
Warstwa kokosowa:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mielonych migdałów
1 łyżka rodzynek
3 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka kakao
1/3 szklanki oleju kokosowego, roztopionego
Krem z suszonych owoców: (mogą być same daktyle, to wtedy krem będzie bardziej karmelowy, ale wtedy w ilości 1 szklanki)
2/4 szklanki daktyli
1/4 szklanki moreli
1/4 szklanki śliwek suszonych
1/2 szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki śmietanki kokosowej (zebranej ze schłodzonego mleka kokosowego w puszce. najlepiej kupić mleko z jak największą zawartością ekstraktu z kokosa. Osobiście, najczęściej kupuje mleczko kokosowe w Aldi i ma ono aż 96% i niską cenę)
szczypta soli
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g)
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Nastaw piekarnik na 180 C.
Warstwa kokosowa:
- Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. Wyłóż nią przygotowaną blaszkę i piecz około 15 minut.
Krem :
- Owoce suszone, masło orzechowe, szczyptę soli, olej kokosowy i śmietankę bardzo dokładnie zmiksuj na gładki krem.
- Wylej krem na podpieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Polewa:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. wymieszaj z miodem i rozsmaruj na upieczonym cieście.