Ciasto Afrodyta
Pewnie nikomu w taki upał nie będzie się chciało piec, ale może na weekend trochę się ochłodzi a wtedy przepis będzie jak znalazł ;) Zwłaszcza, że to ciasto świetnie nadaje się na ciepłe dni, bo delikatny biszkopt i masa serowa z dodatkiem cytrynowej galaretki jest lekka i nie za słodka, pycha! :)
Składniki na blachę o wymiarach 20x36 cm: (Inspiracja: "Kuchnia domowa Ani")
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego (lub gotowego do serników)
- 3 łyżki cukru
- 400-500 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki cukru pudru
Warstwa kokosowa:
- 50 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki cukru
Ponadto:
- ok. 220 g dżemu brzoskwiniowego (lub morelowego)
Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i zmiksować na pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i miksować, aż się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy jajecznej i delikatnie za pomocą łopatki mieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Delikatnie ostudzić.
Obie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. Twaróg zmielić, a następnie utrzeć go z cukrem i odstawić na chwilę do lodówki. W drugiej misce zmiksować śmietanę, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier puder oraz śmietan-fix i miksować, aż będzie ubita na sztywno. Gdy galaretka zacznie gęstnieć jedną jej połowę zmiksować z twarogiem, a drugą ze śmietaną. Ubitą śmietanę wlać do sera i delikatnie wymieszać (gdy masa będzie bardzo lejąca odstawić ją na dosłownie kilka minut do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć.)
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na dolny blat wyłożyć 3/4 tężejącej masy serowej, na niej położyć drugi blat biszkoptu. Następnie resztę masy serowej, a na niej rozsmarować dżem.
Na patelni, na najmniejszym ogniu rozpuścić masło, dodać cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszając dość często łopatką doprowadzić wiórki do zrumienienia. Gdy będą gotowe rozsypać je równomiernie na warstwie z dżemu. Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić przed podaniem przynajmniej kilka godzin.