Ciasto Afrodyta


Pewnie nikomu w taki upał nie będzie się chciało piec, ale może na weekend trochę się ochłodzi a wtedy przepis będzie jak znalazł ;) Zwłaszcza, że to ciasto świetnie nadaje się na ciepłe dni, bo delikatny biszkopt i masa serowa z dodatkiem cytrynowej galaretki jest lekka i nie za słodka, pycha! :)

Zdjęcie - Ciasto Afrodyta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na blachę o wymiarach 20x36 cm: (Inspiracja: "Kuchnia domowa Ani")
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 500 g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego (lub gotowego do serników)
  • 3 łyżki cukru
  • 400-500 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki cukru pudru

Warstwa kokosowa:
  • 50 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki cukru

Ponadto:
  • ok. 220 g dżemu brzoskwiniowego (lub morelowego)

Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i zmiksować na pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i miksować, aż się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do masy jajecznej i delikatnie za pomocą łopatki mieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Delikatnie ostudzić.
Obie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. Twaróg zmielić, a następnie utrzeć go z cukrem i odstawić na chwilę do lodówki. W drugiej misce zmiksować śmietanę, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier puder oraz śmietan-fix i miksować, aż będzie ubita na sztywno. Gdy galaretka zacznie gęstnieć jedną jej połowę zmiksować z twarogiem, a drugą ze śmietaną. Ubitą śmietanę wlać do sera i delikatnie wymieszać (gdy masa będzie bardzo lejąca odstawić ją na dosłownie kilka minut do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć.)
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na dolny blat wyłożyć 3/4 tężejącej masy serowej, na niej położyć drugi blat biszkoptu. Następnie resztę masy serowej, a na niej rozsmarować dżem.
Na patelni, na najmniejszym ogniu rozpuścić masło, dodać cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszając dość często łopatką doprowadzić wiórki do zrumienienia. Gdy będą gotowe rozsypać je równomiernie na warstwie z dżemu. Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić przed podaniem przynajmniej kilka godzin.

Zdjęcie - Ciasto Afrodyta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Prosty sernik
1

Prosty sernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Szybki sernik. Blitz sernik.

Szybki sernik. Blitz sernik.

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Sernik Mozaika
5

Sernik Mozaika

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik gotowany na herbatnikach z oreo

Sernik gotowany na herbatnikac…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z białą czekoladą na spodzie Oreo - bez pieczenia, bez żelatyny
1

Sernik z białą czekoladą na sp…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Kajmakowy sernik z ciastkami amaretti
1

Kajmakowy sernik z ciastkami a…

Agata Agata
Pensamientos en un plato