Kurczak KFC- idealny
Sobota rano, a mąż mówi, że ma dzisiaj ochotę na takie kurczaki w panierce ala KFC. I w związku z tym, że już wcześniej robiłam takiego kurczaka, to postanowiłam to danie powtórzyć.
Panierka w odróżnieniu od tej z KFC jest w miarę puszysta i krucha.
Poniżej podam przepis z dość sporą ilością składników, ale jednego składnika brakuje na tej liście.
A mianowicie powinien pojawić się tutaj jeszcze glutaminian sodu.
Ja w swojej kuchni go nie używam, ale jakby ktoś chciał to może go dodać, wtedy smak będzie bardzo zbliżony do tego z KFC.
Porcji: 3 duże podwójne filety z kurczaka, pokrojone na większe kawałki
Składniki:
3 duże filety z kurczaka, pokrojone na grubsze paski
Do przyprawienia mięsa:
2 łyżeczki mielonego oregano
2 łyżeczki chilli w proszku
2 łyżeczki mielonej szałwii
2 łyżeczki suszonej mielonej bazylii
2 łyżeczki mielonego suszonego majeranku
2 łyżeczki mielonego pieprzu
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki soli cebulowej
2 łyżeczki proszkowanego czosnku
Mięso przyprawić mieszanką przypraw i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Ciasto do obtoczenia mięsa( konsystencja jak na ciasto naleśnikowe):
3 średnie jaja
10 łyżek mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki suszonego chilli
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki soli
Do obtoczenia kurczaka:
10 łyżek mąki pszennej
10 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżeczka chilli
Sposób przygotowania:
- Kurczaka obtocz dobrze w mieszance przypraw i odstaw do lodówki na minimum 30 min.
- Na głębokiej patelni rozgrzej dobrze olej. Wlej olej na min 3 cm.
- Aby usmażyć kurczaka wyjmij go z lodówki i każdy kawałek z osobna obtocz dokładnie w cieście a potem w mieszance mąk i usmaż na złoty kolor.