Taki deser świetnie sprawdzi się w czasie weekendowego odpoczynku, nie wymaga wielu przygotowań. To pyszny i prosty pomysł na świeżą lub mrożoną żurawinę. Bardzo polecam!
Nie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe więc żeby jak najbardziej z tych walorów skorzystać, najlepiej przygotowywać je w zdrowy sposób. Oto więc mój sposób na przygotowanie soczystej ryby na parze.
Jest to deser, który w naszym domu był na każde święta od zawsze. Przepis mojej babci. Przywołuje wspomnienia... Przekazywany każdemu, kto raz spróbuje tych wafli - słowo:-) Nie można się im oprzeć. Uwielbiają je i starzy i najmłodsi:-)
Włosi znając temat wymyślili smażenie „straccetti” czyli cieniutkich plasterków mięsa, które na patelni spędzić muszą zaledwie kilkadziesiąt sekund. I tyle, pyszne danie gotowe!
Testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast biszkoptu. Chciałabym, żeby tort urodzinowy cieszył nawet po rozkrojeniu :) i tutaj idealnie pasuje mi ciasto zebra! Samo w sobie przypomina nieco ciasto na babkę, dla mnie zdecydowanie potrzebuje dodatku. Jeśli nie kremu do tortu, to chociaż dobrego dżemu do przełożenia :)
Oto przysmak dla miłośników jałowcowego aromatu. Czyli dla mnie, nna przykład. Uwielbiamy naszą karkówkę w rozmarynie, ale się trochę znudziła, więc postanowiłam zmienić zestaw przypraw. Bardzo smacznie wyszło
Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus.
Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień.
Ogórkowa raita utwierdziła mnie w przekonaniu, że warto eksperymentować w kuchni. Ku mojemu zdziwieniu mąż, który nie przepada za mizerią, zjadł całą porcję indyjskiej wersji i stwierdził, że to całkiem dobre. Spróbujcie, może i Wam przypadnie do gustu!
W domu na parapecie mam krzaczek rozmarynu, który ładnie sobie rośnie już od 3 lat. Nie ma tak dużych igiełek, jak te kupione w sklepie, ale aromatycznie nic mu nie brakuje, więc doprawiam nim mięsa i sosy.
Lekkie, wyjątkowo wilgotne, po prostu rozkoszne! Do każdej cytrynowej babeczki włożyłam dorodną malinę i tym sposobem upiekłam cały zastęp ciastek o rozkosznie różowym wnętrzu.
Pyszna zapiekanka z pięknie wyglądającym bakłażanem, który idealnie komponuje się z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem. Idealna na wiosenne obiady.