Bok choy z wołowiną

Bok choy z wołowiną

Zdjęcie - Bok choy z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To danie to mój ostatni przegląd lodówki. Bardzo udany zresztą :-)

Zdjęcie - Bok choy z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bok choy z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dwie duże kapusty chińskie - bok choy

(przed smażeniem wrzuciłam ją na 10 sekund do wrzątku)

stek z polędwicy pokrojony na dość grube paski

kilka ząbków czosnku - posiekanych średnio starannie

 spory kawałek korzenia imbiru - pokrojonego w słupki

jedna mała cukinia pokrojona w plastry - plastry przekroiłam na pół

3-4 dymki - siekane drobno

jedna ostra papryczka pokrojona w krążki

 SOS:

2-4 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości soli

łyżka sosu rybnego

2 łyżki wina ryżowego Shaoxing

i łyżka octu ciemnego Chinkiang - albo nieco więcej

odrobina cukru - pół łyżki

olej sezamowy łyżeczka

oraz

olej do smażenia

Zaczęłam od podsmażenia na oleju czosnku i imbiru. Dodałam papryczkę. Następnie dorzuciłam  mięso, które zamarynowałam wcześniej na jakieś 30 minut w sosie ()wystarczy zmieszać wszystkie składniki w misce). Na patelnię przerzuciłam samo mięso, nie wylałam sosu. Podsmażyłam krótko tak by zbrązowiało i dodałam cukinię. Smażyłam tylko przez chwile i dodałam bok choy. Trzeba ją dobrze osączyć z wody) i posiekaną dymkę. Chwilę podsmażyłam i dodałam resztę sosu. Wymieszałam, podsmażyłam i gotowe.

Smażyć trzeba całość jak najkrócej. Warzywa się nie rozpadną i będą dużo smaczniejsze.

 

 



Kategorie przepisów