Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką

Dziś kolejny przepis doprawiony świeżymi ziołami, i kolejny z flakami, i kolejny łączący flaki z fasolą, i kolejny zupełnie niestandardowy... Przepis na flaki z Eiwas znalazłam w starej książce pt. "Podroby", z której mam ambitny plan przetestować wszystkie przepisy z działu flaki, ale trzymać się ściśle samych przepisów nie zamierzam, bo niektóre składniki budzą moje zastrzeżenia. Tak było np. w kwestii dodania tutaj kiełbasy parówkowej. Nie dodałoby to jakiegoś specjalnego smaku, więc podwoiłam ilość boczku wędzonego. Jeśli ktoś się boi, że zwiększy to ilość tłuszczu w daniu, to ma rację, ale nie jakoś oszałamiająco, bo w serdelkach tłuszcz jest również. Gdybym akurat miała dostęp do chorizo, to spokojnie zastąpiłabym nim i serdelki i boczek.

Poniżej znajdziecie linki do pozostałych przepisów, polecam wam łamanie schematów w kuchni, bo otwierają się zupełnie nowe obszary smaku:
- flaki po lwowsku,
- flaki po florencku,
- flaki po tulońsku,
- flaki po warszawsku

Zdjęcie - flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką - kulinarny Eksperyment Sob... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

flaki z fasolą i papryką

  • 1 kg flaków,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 250 g drobnej białej fasoli,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2 strąki słodkiej papryki,
  • 100 ml koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz

Fasolę namocz około 12 godzin wcześniej, wodę z moczenia odlej, zalej świeżą i ugotuj ją na półmiękko. Flaki zalej zimną wodą, doprowadź je do wrzenia i odcedź. Ponownie wykonaj tę czynność, a następnie gotuj do miękkości. Boczek pokrój w drobną kostkę, a cebulę w cienkie plasterki. Smaż je razem na łyżce oleju, aż cebula zacznie się rumienić. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i w paski paprykę. Podduś chwilę razem, a następnie dodaj do miękkich flaków. Do flaków dodaj również fasolę i gotuj na małym ogniu całość, aż fasola będzie miękka. Na drugiej łyżce oleju przesmaż koncentrat pomidorowy. Rozprowadź go wywarem spod flaków, a następnie do flaków dodaj. Danie powinno mieć konsystencję zupy, więc jeśli jest gęste, to podlej gorącą wodą lub rosołem. Następnie wlej wino, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj jeszcze przez 15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli

Sałatka obiadowa z buraczków,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią
2

Kurczak zagrodowy w ziołach pr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa

figmara figmara
figowe smaki

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką

Tarta z warzywami - z cukinią…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kostka malinowa

Kostka malinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jabłecznik ze śmietankową pianką
1

Jabłecznik ze śmietankową pian…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto jabłkowe
2

Ciasto jabłkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ze śliwkami i bezą
6

Kruche ze śliwkami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście