Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką

Dziś kolejny przepis doprawiony świeżymi ziołami, i kolejny z flakami, i kolejny łączący flaki z fasolą, i kolejny zupełnie niestandardowy... Przepis na flaki z Eiwas znalazłam w starej książce pt. "Podroby", z której mam ambitny plan przetestować wszystkie przepisy z działu flaki, ale trzymać się ściśle samych przepisów nie zamierzam, bo niektóre składniki budzą moje zastrzeżenia. Tak było np. w kwestii dodania tutaj kiełbasy parówkowej. Nie dodałoby to jakiegoś specjalnego smaku, więc podwoiłam ilość boczku wędzonego. Jeśli ktoś się boi, że zwiększy to ilość tłuszczu w daniu, to ma rację, ale nie jakoś oszałamiająco, bo w serdelkach tłuszcz jest również. Gdybym akurat miała dostęp do chorizo, to spokojnie zastąpiłabym nim i serdelki i boczek.

Poniżej znajdziecie linki do pozostałych przepisów, polecam wam łamanie schematów w kuchni, bo otwierają się zupełnie nowe obszary smaku:
- flaki po lwowsku,
- flaki po florencku,
- flaki po tulońsku,
- flaki po warszawsku

Zdjęcie - flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką - kulinarny Eksperyment Sob... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

flaki z fasolą i papryką

  • 1 kg flaków,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 250 g drobnej białej fasoli,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2 strąki słodkiej papryki,
  • 100 ml koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz

Fasolę namocz około 12 godzin wcześniej, wodę z moczenia odlej, zalej świeżą i ugotuj ją na półmiękko. Flaki zalej zimną wodą, doprowadź je do wrzenia i odcedź. Ponownie wykonaj tę czynność, a następnie gotuj do miękkości. Boczek pokrój w drobną kostkę, a cebulę w cienkie plasterki. Smaż je razem na łyżce oleju, aż cebula zacznie się rumienić. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i w paski paprykę. Podduś chwilę razem, a następnie dodaj do miękkich flaków. Do flaków dodaj również fasolę i gotuj na małym ogniu całość, aż fasola będzie miękka. Na drugiej łyżce oleju przesmaż koncentrat pomidorowy. Rozprowadź go wywarem spod flaków, a następnie do flaków dodaj. Danie powinno mieć konsystencję zupy, więc jeśli jest gęste, to podlej gorącą wodą lub rosołem. Następnie wlej wino, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj jeszcze przez 15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Krem z brokułów
1

Krem z brokułów

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
1

Zupa z dyni z kasztanowymi klu…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
2

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Rozgrzewający gulasz wołowy

Rozgrzewający gulasz wołowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczony kurczak z solanki
1

Pieczony kurczak z solanki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami

Smażona pierś kaczki z korzenn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami

Smażona pierś kaczki z korzenn…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim