Espresso brownie – kawowe ciasto brownie
Espresso brownie. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, bo kawa i czekolada to udane połączenie i wiadomo o tym nie od dzisiaj. Bajecznie kremowe, rozpływające się w ustach i śmiesznie łatwe. Idealne do popołudniowej kawy lub weekendowy deser. Dla bliskich i niezapowiedzianych gości.
Brownie sprawdza się zawsze – trzydzieści minut i gotowe. Nie sposób uwierzyć, że ten głęboki, złożony smak to tak niewiele poświęcenia, a jednak. Jeśli należycie do miłośników smaku kawy tak jak ja, to to brownie z pewnością stanie się Waszym ulubionym, bo trudno się w nim nie zakochać.
Espresso brownie
Czas przygotowania 10 min
Czas Gotowania 30 min
Czas Całkowity 40 mins
Kawowe brownie - proste, niezawodne i najlepsze.
Rodzaj Dania: Wypieki
Kuchnia: Kuchnia Amerykańska
Ilość Porcji: 15
Składniki
- 170 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mielonej kawy espresso (suchych ziaren)
- 100 g masła
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 120 g mąki 2/3 szklanki
- 35 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej.
-
dodaj mieloną kawę i cukier i wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach do rozpuszczenia się cukru.
-
Dodawaj po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
-
Dodaj mąkę przesianą z kakao i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Ciasto przełóż do formy 20cm x 20cm wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25-30 minut.
-
Ostudź.
Zobacz inne przepisy z czekoladą i kawą Espresso brownie – kawowe ciasto brownieNajlepsze ciasteczka czekoladoweBabka majonezowa czekoladowaDomowe ciepłe lody – murzynki – deser sprzed latCiasto czekoladowe z karmelizowanymi bananamiPączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodnePaluchy drożdżowe z twarogiem i czekoladąProste trufle kokosoweBlondies z mascarpone i żurawinąMuffinki z czarną porzeczką i czekoladąBabka gotowana waniliowaKlocek LEGO – marchewkowy torcik czekoladowy z morelamiPiernikowy tort mochaPomysły na własnoręcznie przygotowane prezenty świąteczneBabka marmurkowa z żurawiną i białą czekoladą