Golonka z indyka duszona w warzywach
Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, szczególnie polecane przez dietetyków. Nie potrzebuję jednak specjalnej zachęty, bo uwielbiam każda część z indora.
Dziś polecam bardzo niedoceniane w kuchni podudzia z indyka. To tanie mięso i znacznie smaczniejsze od piersi, którą bardzo łatwo przesuszyć. Danie przygotowane z podudzi indyka, przyciętych na kształt wieprzowych golonek najlepiej zjeść w domowym zaciszu, bo niestety do zjedzenia trzeba zaangażować paluchy. Podudzia wyposażone są w bardzo twarde ścięgna. I to jedyny minus tego kawałka mięsiwa z indyka.
Dziś zapraszam na indycze golonki duszone w warzywach - sycące i smakowite danie. Indyk uduszony w warzywach jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
4 golonki z indyka (około 1,800 kg)
sól, pieprz
słodka papryka w proszku
kurkuma
6 cm kawałek imbiru
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pora
1 cebula
2 listki laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu warzywnego
olej/masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
- podudzia indycze natrzeć solą pieprzem, papryką w proszku, kukumą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc
- po wyjęciu z lodówki uda ocieplić i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle ghee
- warzywa obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Por pokroić w półkrążki
- pokrojoną w piórka cebulę i posiekany imbir zeszklić na tłuszczu, dodać poszatkowane warzywa i poddusić razem przez kilka minut. Dodać bulion, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie
- na warzywach ułożyć obsmażone uda, rondel przykryć pokrywką i dusić około 45 minut do miękkości
- podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami. Przybrać zieleniną
SMACZNEGO !