Steki z kalafiora
Składniki
- 1 duży kalafior
- 60 ml marynaty grillowej Kujawski – miód-musztarda z tego przepisu
Przygotowanie
Kalafior włożyć do dużego naczynia, zalać zimną wodą, odstawić na 10 minut. Następnie opłukać i osączyć.
Przygotować marynatę Kujawski miód-musztarda zgodnie z tym przepisem.
Kalafior ułożyć różyczkami do góry na desce do krojenia. Ostrym nożem wyciąć ze środka (razem z łodygą) 2-3 plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem. Obficie posmarować marynatą z jednej strony i ułożyć na ruszcie (nieposmarowaną stroną do góry). Grillować pod przykryciem ok. 8-10 minut, następnie posmarować marynatą drugą stronę. Steki odwrócić i ponownie grillować pod przykryciem kolejne 8-10 minut.
Jeżeli grill nie ma pokrywy, steki z kalafiora można opiekać pomiędzy tackami do grillowania.
Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.com