Na wiosnę rosną apetyty na lżejsze i zdrowsze posiłki. Moja dzisiejsza propozycja, to kotlety indyka z marynaty, w letniej odsłonie z pomidorem, mozzarellą i z octem balsamicznym. Mięso drobiowe, bardzo zyskuje w takim towarzystwie – delikatny ser mozzarella i wykwintny, słodko – kwaśny smak octu balsamicznego. Zapraszam na przepis, obiad stygnie ?
Składniki
- mały filet z indyka pokrojony na plasterki
- dwa pomidory bez skórki
- ser mozzarella kulka ( około 120 g )
- sól i pieprz do smaku
Marynata
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wszystkie składniki na marynatę mieszam.
Kotlety z indyka delikatnie rozbijam, delikatnie posypuję solą i pieprzem, daję do szklanej miseczki, dodaję marynatę. Wszystko mieszam tak, aby kotlety delikatnie pokryły się miksturą. Mięso z marynatą, daję do lodówki na około 60 minut.
Z pomidorów ściągam skórkę i kroję na plasterki. Ser kroję na plasterki o grubości około 0, 5 cm.
Na patelni z grubym dnem, rozgrzewam 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej, daję kotlety i smażę na małym ogniu, z każdej strony na rumiano.
Pod koniec smażenia, na każdym kawałku kładę plasterek pomidora i plasterek mozzarelli, przykrywam patelnię. Po około 1 minucie, ser zaczyna się topić.
Tuż przed podaniem, każdą porcję delikatnie spryskuję octem balsamicznym. Smacznego ?