Filet z indyka caprese

Filet z indyka caprese
Zdjęcie - Filet z indyka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na wiosnę rosną apetyty na lżejsze i zdrowsze posiłki. Moja dzisiejsza propozycja, to kotlety indyka z marynaty, w letniej odsłonie z pomidorem, mozzarellą i z octem balsamicznym. Mięso drobiowe, bardzo zyskuje w takim towarzystwie –  delikatny ser mozzarella i wykwintny, słodko – kwaśny smak octu balsamicznego. Zapraszam na przepis, obiad stygnie ?

Zdjęcie - Filet z indyka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                                  Składniki
  • mały filet z indyka pokrojony na plasterki
  • dwa pomidory bez skórki
  • ser mozzarella kulka ( około 120 g )
  • sól i pieprz do smaku
                                                                 Marynata
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wszystkie składniki na marynatę mieszam. Kotlety z indyka delikatnie rozbijam, delikatnie posypuję solą i pieprzem, daję do szklanej miseczki, dodaję marynatę. Wszystko mieszam tak, aby kotlety delikatnie pokryły się miksturą. Mięso z marynatą, daję do lodówki na około 60 minut. Z pomidorów ściągam skórkę i kroję na plasterki. Ser kroję na plasterki o grubości około 0, 5 cm. Na patelni z grubym dnem, rozgrzewam 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej, daję kotlety i smażę na małym ogniu, z każdej strony na rumiano. Pod koniec smażenia, na każdym kawałku kładę plasterek pomidora i plasterek mozzarelli, przykrywam patelnię. Po około 1 minucie, ser zaczyna się topić. Tuż przed podaniem, każdą porcję delikatnie spryskuję octem balsamicznym. Smacznego ?

Zdjęcie - Filet z indyka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Filet z indyka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów