Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku "Kuchni polskiej" pod redakcją dr Stanisława Bergera.
I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu.
Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole, ale ze wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam.

Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku
  • 30 dag wołowiny z kością (łopatka)
  • 20 dag wieprzowiny z kością
  • 5 dag cebuli
  • 6 dag czerstwej bułki (w całości)
  • jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml)
  • 2 dag tłuszczu
  • 1 jajko
  • 4 dag tartej bułki
  • 6 dag tłuszczu do smarowania
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego Bułkę namoczyć w mleku (lub w wodzie), odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, odsączyć, obrać z błon i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na krążki, usmażyć. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić dwa razy przez maszynkę, osolić, dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodać 3-4 łyżki mleka. Uformować z masy mielonej 8 kul, spłaszczyć na grubość 1,5 cm, panierować w tartej bułce, nadać formę owalną,

Jak smażyć kotlety mielone z mięsa mieszanego Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu z dwóch stron na rumiano. Pod koniec smażenia, na każdy kotlet dać trochę tłuszczu i dosmażyć w piekarniku około 10 minut. Podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, kalafiorem, marchewką i surówką z warzyw.

Zdjęcie - Kotlety mielone z mięsa mieszanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Przepisy z tych kategorii

Zupa gulaszowa
1

Zupa gulaszowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Rosół z domowym makaronem
1

Rosół z domowym makaronem

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zupa meksykańska z klopsikami
4

Zupa meksykańska z klopsikami

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Flaki wołowe z pomidorami i papryką
1

Flaki wołowe z pomidorami i pa…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tatar wołowy klasyczny z ogórkiem konserwowym i marynowanymi prawdziwkami

Tatar wołowy klasyczny z ogórk…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali (khinkali) - gruzińsk…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Sałatka jarzynowa z kukurydzą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pleśniak
1

Pleśniak

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Puszysta szarlotka z jabłkami
4

Puszysta szarlotka z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Łazanki z kapustą, grzybami i fasolą

Łazanki z kapustą, grzybami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów
1

Bitki wołowe w sosie z suszony…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit