Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku "Kuchni polskiej" pod redakcją dr Stanisława Bergera.
I bynajmniej nie dlatego, że nie potrafię zrobić smacznych "mielonych", ale po to, aby przypomnieć sobie, jak się gotowało ponad 50 lat temu.
Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole, ale ze wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam.

Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku
  • 30 dag wołowiny z kością (łopatka)
  • 20 dag wieprzowiny z kością
  • 5 dag cebuli
  • 6 dag czerstwej bułki (w całości)
  • jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml)
  • 2 dag tłuszczu
  • 1 jajko
  • 4 dag tartej bułki
  • 6 dag tłuszczu do smarowania
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego Bułkę namoczyć w mleku (lub w wodzie), odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, odsączyć, obrać z błon i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na krążki, usmażyć. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić dwa razy przez maszynkę, osolić, dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodać 3-4 łyżki mleka. Uformować z masy mielonej 8 kul, spłaszczyć na grubość 1,5 cm, panierować w tartej bułce, nadać formę owalną,

Jak smażyć kotlety mielone z mięsa mieszanego Kotlety mielone z mięsa mieszanego smażyć na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu z dwóch stron na rumiano. Pod koniec smażenia, na każdy kotlet dać trochę tłuszczu i dosmażyć w piekarniku około 10 minut. Podawać z ziemniakami, z jarzyną z wody, kalafiorem, marchewką i surówką z warzyw.

Zdjęcie - Kotlety mielone z mięsa mieszanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kotlety mielone z mięsa mieszanego

Przepisy z tych kategorii

Pulpeciki z piersi kaczki z piernikiem, chutneyem śliwkowym i dipem musztardowo- sezamowym

Pulpeciki z piersi kaczki z pi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Warzywa pieczone z kurczakiem

Warzywa pieczone z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Polędwiczki wieprzowe z purée…

food² food²
Food Square

Filety z kurczaka w panierce kokosowej
1

Filety z kurczaka w panierce k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Pulpety z dynią
1

Pulpety z dynią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kotlety mielone z kalafiora

Kotlety mielone z kalafiora

food² food²
Food Square

Kurczak w sosie jabłkowym
1

Kurczak w sosie jabłkowym

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muszle zapiekane z kurczakiem i cukinią
2

Muszle zapiekane z kurczakiem…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierś z kurczaka z dynią i soczewicą

Pierś z kurczaka z dynią i soc…

Patrycja Patrycja
Simply Food