Aromatyczne skrzydełka z grilla
Składniki
- 1,2 kg skrzydełek z kurczaka
- 135 ml marynaty grillowej Kujawski – słodka papryka z tego przepisu
Sos pomidorowy:
- 4 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć cienkie końcówki. Przygotowane skrzydełka przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z marynatą grillową Kujawski słodka papryka. Odstawić na 20 minut.
Tackę do grillowania ułożyć na ruszcie, a na niej rozłożyć skrzydełka. Grillować przez ok. 30 minut, obracając od czasu do czasu.
Na drugiej tacce ułożyć przekrojone na połówki pomidory i nieobrany czosnek, skropić olejem. Piec ok. 20 minut. Pomidory i czosnek obrać, zmiksować razem z pozostałym olejem. Doprawić do smaku. Grillowane skrzydełka podawać z sosem.
Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.com