Marchewka po koreańsku

Zdjęcie - Marchewka po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewka po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jedna z najlepszych "sałatek" jakie jadłam w Związku Radzieckim. Można ja było kupić na niemal każdym bazarze. Często też w każdym prywatnym domu. Prosta i smaczna.

Zdjęcie - Marchewka po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marchewka po koreańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 lub 4 (ok. 0,5 kg) obrane albo wyszorowane marchewki posiekane w długie cienkie paski tzw. warzywa julienne

pół szklanki oleju bezsmakowego

sok z połowy cytryny - można też użyć octu (2,5 łyżki stołowej 9-10% octu spirytusowego albo 4 łyżki 6%)

2 łyżki ziaren kolendry - trzeba je utrzeć w moździerzu albo zmielić w młynku

szczypta ostrej mielonej papryki - można dodać więcej

5-6 ząbków czosnku - przeciśniętego przez praskę (można też więcej albo mniej)

sól do smaku

kolendra do posypania (nie koniecznie)

Posiekaną marchewkę solę, mieszam i odstawiam na 20 minut.

W kubku mieszam sok z cytryny/ocet i oliwę, dodaję dobrze utartej kolendry i papryki oraz czosnek. Musi powstać w miarę jednolita emulsja. Sosem zalewam marchewkę i mieszam dokładnie w dużej misce. Marchew nakrywam talerzem - tak by przykrywał całą marchew i stawiam na nim puszkę np. pomidorów - jakakolwiek się nada. Ma obciążyć marchew, tak by cała przeszła sosem. Odstawiam ją na co najmniej 20 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ukraiński śledź pieczony z nadzieniem
1

Ukraiński śledź pieczony z nad…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Rosyjskie bliny z granatem
1

Rosyjskie bliny z granatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernik rosyjski
1

Sernik rosyjski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Boeuf Strogonow - wersja oryginalna
1

Boeuf Strogonow - wersja orygi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie pod pierzynką
3

Śledzie pod pierzynką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Grochówka wegetariańska

Grochówka wegetariańska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta ze szparagami na cieście francuskim
1

Tarta ze szparagami na cieście…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Surówka z ogórka w stylu azjatyckim – szybka i prosta

Surówka z ogórka w stylu azjat…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szparagi i woreczki szczęścia. Majowe śniadanie

Szparagi i woreczki szczęścia.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square

Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami

Tarta z bakłażanem, pomidorem,…

Beti Beti
kruche babeczki