Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
Nasiona chia znane są ze swoich wspaniałych właściwości, zawierają sporo kwasów omega-3, żelaza i błonnika. Najczęściej przygotowuje się z nich pudding, ale można je także krótko namoczyć w jogurcie i dodać do ciasto na chleb. Dzięki temu wypiek mimo dodatku mąki pełnoziarnistej będzie miał lekki i sprężysty miąższ.
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 250 g
- jogurtu naturalnego - 150 g
- nasiona chia - 50 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
- koszyk do wyrastania
Przepis:
1. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, jogurt z nasionami, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny. W między czasie składamy krótko ciasto co 30 minut.
3. Po tym czasie wykładamy wiklinowy koszyczek ściereczką, oprószamy delikatnie mąką, formujemy z ciasta bochenek i przekładamy go do koszyka. Przykrywamy na godzinę i zostawiamy w ciepłym miejscu.
4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy bochenek na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy według fantazji.
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Chleb pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 27 minut.