Dziś zapraszam na indycze golonki duszone w warzywach - sycące i smakowite danie. Indyk uduszony w warzywach jest mięciutki, dosłownie rozpływa się w ustach, a sos jest bardzo aromatyczny. Dodatkowo aromatyzowałam go kurkumą i imbirem. Zapraszam do przepisu!
Nasiona chia znane są ze swoich wspaniałych właściwości, zawierają sporo kwasów omega-3, żelaza i błonnika. Najczęściej przygotowuje się z nich pudding, ale można je także krótko namoczyć w jogurcie i dodać do ciasto na chleb. Dzięki temu wypiek mimo dodatku mąki pełnoziarnistej będzie miał lekki i sprężysty miąższ.
Moja dzisiejsza propozycja, to kotlety indyka z marynaty, w letniej odsłonie z pomidorem, mozzarellą i z octem balsamicznym. Mięso drobiowe, bardzo zyskuje w takim towarzystwie – delikatny ser mozzarella i wykwintny, słodko – kwaśny smak octu balsamicznego.
Warto wykorzystać krótki sezon na czosnek niedźwiedzi. Nazbierać ładne młode listki w słoneczny dzień i zrobić z nich pesto zamknięte w słoiku. Taki czosnek możemy użyć do kanapek, sałatek,makaronów.
Okazało się, że zrobienie go było prostsze niż sądziłam
Zaczęłam od namoczenia 2 szklanek ciecierzycy na noc - na co najmniej 12 godzin - warto użyć tych suszonych, a nie z puszki i warto je długo moczyć
To jedna z najlepszych "sałatek" jakie jadłam w Związku Radzieckim. Można ja było kupić na niemal każdym bazarze. Często też w każdym prywatnym domu. Prosta i smaczna.
Kotlety mielone z mięsa mieszanego dość często goszczą na naszym stole, ale ze wstydem przyznaję, że zdarza mi się iść na łatwiznę i kupować mięso już zmielone.Tym razem jednak postawiłam sobie za cel przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam.