Genialnie smakuje w postaci pesto – można go dodawać do makaronów, mięs, grzanek albo tak jak ja – zapiekanych ziemniaków.Jest to danie proste, ale bardzo smaczne!
Szparagi są teraz najsmaczniejsze i w najlepszej cenie, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa! Dziś prezentuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, podsmażone szparagi podane z chrupiącym boczkiem i gorgonzolą z pewnością zachwycą każdego.
Dzisiaj coś na szybko, ale bardzo smacznie. Nasze ulubione szparagi podsmażyłam na maśle klarowanym, potem dodałam boczek i na końcu koperek. Do tego pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką, solą i pieprzem. Tak lekko, ale nam bardzo smakowało :-).
Szparagi są teraz wszędzie! Korzystajcie bo sezon na nie jest niestety krótki, a one są przepyszne. Wcześniej proponowałam Wam zielone w wersji smażonej z boczkiem i gorgonzolą, a dziś przedstawiam białe szparagi, wstępnie pieczone w masełku z czosnkiem i ziołami a następnie dopiekane pod grubą warstwą brie i mozzarelli.
Latem w mojej kuchni zdecydowanie więcej jest dań lekkich, prostych i szybkich w wykonaniu. Bazujących na świeżych, sezonowych warzywach - takich jak ta banalnie prosta zapiekanka. Cztery składniki - trzy rodzaje warzyw i mozzarella- i obiad gotowy. Smacznie, zdrowo i kolorowo :)
Te ziemniaczane łódeczki mogą być doskonałą przegryzką na imprezie, ale mogą też być dodatkiem do danie głównego. Nieskomplikowane, a jakie smakowite kąski:-)
Pieczarki duszone w śmietanie z czosnkiem, parmezanem i dużą ilością pietruszki mogą być świetnym dodatkiem do mięsa. Chociaż ja uwielbiam je same, albo tylko z kaszą.
Cukinię obrać, pokroić na plastry o grubości centymetra. Posypać pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i oregano/majrankiem - dość obficie. Odstawić na godzinę...
Smażone bataty z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem. Do tego natka pietruszki, sól, pieprz i gotowe :-). Można oczywiście zrobić bez boczku, ale ja musiałam go już zużyć, więc dodałam do obiadu :-) Polecam, bo naprawdę smakowite są smażone bataty.
Znacie Szkaszuke ? Jest to danie kuchni tunezyjskiej składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Ja robiłam po raz pierwszy, jest rewelacyjna, tyle mogę powiedzieć :-) Każdy może dodać to co lubi i zawsze danie będzie oryginalne.
Ziemniaki zapiekane lubią chyba wszyscy,jednak ważne jest czym wypelnimy nasze kochane ziemniaczki,chociaż przyznam że takie proste,posypane tylko solą sa najlepsze bo przypominają mi dziecinstwo. Dzisiaj jednak ,główny skladnik farszu to gorgonzola- bardzo wyrazisty smak w polączeniu z bezsmakowym ziemniakiem to " niebo w gębie"- inaczej jesień czas zacząć.