Kotlety z cukinii

Zdjęcie - kotlety z cukinii - cukinia panierowana dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tatuś mój miał w biurze projektowym kolegę, który - mimo ciężkich czasów - codziennie do pracy przynosił kanapkę ze schabowym. Wszyscy młodzi inżynierowie rozszerzali tęsknie nozdrza i oczy, ale kolega był jakiś niekoleżeński czy coś, nigdy się nie chciał podzielić, i w ogóle jadł te kanapki, jakby był strażnikiem jakiejś wielkiej tajemnicy - dumnie i nie nazbyt dyskretnie. Codzienny schabowy w czasach wszelkiego niedostatku musiał budzić podejrzenia, zwłaszcza, że kolega nie wyglądał na syna badylarzy. Raz trafiła się okazja, żeby sprawdzić, co to za kotlet. Schabojad nierozważnie porzucił kanapkę w trakcie jej spożywania, bo ktoś z innej pracowni krzyknął mu, że kierownik go woła, hehehehehe. I okazało się, że to panierowany kotlet ziemniaczany. Albo panierowany plasterek podłej mortadeli. Pamięć zawodzi. No, ale w każdym razie serca młodych inżynierów ukoiły się, rozumiecie. Kotlety z cukinii też można pomylić ze schabowym. I też można jeść z dumą, a przede wszystkim na zdrowie. To jest od jakiegoś pół roku hit u nas w domu, a szczególnym uczuciem obdarzył kotlety z cukinii nikt inny, jak mój szanowny tatuś.
Mieć trzeba:

cukinię - najlepsza jest taka bez pestek
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany i oregano/majeranek*
jajko
mąkę (używam orikoszowej)
bułkę tartą
sezam niełuskany
olej kokosowy do smażenia

Cukinię obrać, pokroić na plastry o grubości centymetra. Posypać pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i oregano/majrankiem - dość obficie. Odstawić na godzinę. Na 2-3 minuty przed panierowaniem i smażeniem posolić (lub panierowane kotlety solić po położeniu na patelnię, z obu stron, drugą stronę po przerzuceniu). Przygotować trzy talerzyki: do jednego wsypać mąkę, w drugim roztrzepać jajko, a w trzecim wymieszać bułkę tartą z niełuskanym sezamem w proporcji 3:1.
Plastry cukini panierować w jajku, mące, znowu jajku i bułce z sezamem. Kłaść na rozgrzany olej, przyciszać gaz i na niezbyt silnym ogniu smażyć na złoto z obu stron.

*taki zestaw przypraw pasuje nam, ale możecie doprawić czym lubicie

Przepisy z tych kategorii

Chleb gryczano-orkiszowy

Chleb gryczano-orkiszowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pudding chia z figami
1

Pudding chia z figami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami

Czekoladowe ciasto z gotowanym…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Deser Bounty z białą fasolą

Deser Bounty z białą fasolą

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Pomidory faszerowane ryżem z bazylią i rozmarynem, z dodatkiem sosu z kawałków pomidora
2

Pomidory faszerowane ryżem z b…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z mascarpone i malinami
1

Placuszki z mascarpone i malin…

Dzi Dzi
karmelowy

Zapiekane naleśniki z mozarellą i kurkami
1

Zapiekane naleśniki z mozarell…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Mołdawskie placki z fetą i koperkiem

Mołdawskie placki z fetą i kop…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Placuszki na maślance z borówkami
1

Placuszki na maślance z borówk…

Beti Beti
kruche babeczki

Wegańskie racuchy z malinami i czekoladą

Wegańskie racuchy z malinami i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pankejki z ricottą i owocami

Pankejki z ricottą i owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty