Kotlety z cukinii

Zdjęcie - kotlety z cukinii - cukinia panierowana dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tatuś mój miał w biurze projektowym kolegę, który - mimo ciężkich czasów - codziennie do pracy przynosił kanapkę ze schabowym. Wszyscy młodzi inżynierowie rozszerzali tęsknie nozdrza i oczy, ale kolega był jakiś niekoleżeński czy coś, nigdy się nie chciał podzielić, i w ogóle jadł te kanapki, jakby był strażnikiem jakiejś wielkiej tajemnicy - dumnie i nie nazbyt dyskretnie. Codzienny schabowy w czasach wszelkiego niedostatku musiał budzić podejrzenia, zwłaszcza, że kolega nie wyglądał na syna badylarzy. Raz trafiła się okazja, żeby sprawdzić, co to za kotlet. Schabojad nierozważnie porzucił kanapkę w trakcie jej spożywania, bo ktoś z innej pracowni krzyknął mu, że kierownik go woła, hehehehehe. I okazało się, że to panierowany kotlet ziemniaczany. Albo panierowany plasterek podłej mortadeli. Pamięć zawodzi. No, ale w każdym razie serca młodych inżynierów ukoiły się, rozumiecie. Kotlety z cukinii też można pomylić ze schabowym. I też można jeść z dumą, a przede wszystkim na zdrowie. To jest od jakiegoś pół roku hit u nas w domu, a szczególnym uczuciem obdarzył kotlety z cukinii nikt inny, jak mój szanowny tatuś.
Mieć trzeba:

cukinię - najlepsza jest taka bez pestek
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany i oregano/majeranek*
jajko
mąkę (używam orikoszowej)
bułkę tartą
sezam niełuskany
olej kokosowy do smażenia

Cukinię obrać, pokroić na plastry o grubości centymetra. Posypać pieprzem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i oregano/majrankiem - dość obficie. Odstawić na godzinę. Na 2-3 minuty przed panierowaniem i smażeniem posolić (lub panierowane kotlety solić po położeniu na patelnię, z obu stron, drugą stronę po przerzuceniu). Przygotować trzy talerzyki: do jednego wsypać mąkę, w drugim roztrzepać jajko, a w trzecim wymieszać bułkę tartą z niełuskanym sezamem w proporcji 3:1.
Plastry cukini panierować w jajku, mące, znowu jajku i bułce z sezamem. Kłaść na rozgrzany olej, przyciszać gaz i na niezbyt silnym ogniu smażyć na złoto z obu stron.

*taki zestaw przypraw pasuje nam, ale możecie doprawić czym lubicie

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe pankejki
1

Dyniowe pankejki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kajmakowe placuszki z ricotty

Kajmakowe placuszki z ricotty

Beti Beti
kruche babeczki

Naleśnki z cukinią i porem
2

Naleśnki z cukinią i porem

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki śniadaniowe z twarogiem i borówkami

Placuszki śniadaniowe z twarog…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekane naleśniki bolognese
6

Zapiekane naleśniki bolognese

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Naleśniki z serem zapiekane z sosem waniliowym

Naleśniki z serem zapiekane z…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pieczone falafele z koperkiem

Pieczone falafele z koperkiem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Drożdżowe racuchy

Drożdżowe racuchy

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pankejki owsiane na śniadanie

Pankejki owsiane na śniadanie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Drożdżowe placuszki z twarogiem
2

Drożdżowe placuszki z twarogie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem
1

Placuszki bezglutenowe z banan…

Beti Beti
kruche babeczki

Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym
2

Cynamonowe naleśniki z dżemem…

figmara figmara
figowe smaki