Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Ogłaszam, że i u mnie sezon na szparagi rozpoczęty:-) Już się cieszę na nadchodzące okres - wiosenny i letni. Zdecydowanie mój ulubiony:-) Tylko, żeby jeszcze wyższą temperaturą to się objawiało...
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych,
- szynka parmeńska (1 plaster na 2 szparagi),
- oliwa z oliwek,
- ser parmezan w kawałku,
- sól himalajska, czarny pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie: Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Podstawą obierania jest ścięcie zdrewniałej końcówki do miejsca, w którym miąższ będzie soczysty, bez twardej części. Robię to tak, że kładę szparaga na desce i ścinam nożem po kawałeczku do momentu, aż bez oporu nóż przetnie cały obwód. Po 2 szparagi owijać plastrem szynki parmeńskiej. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać startym serem, solą i pieprzem. Z ostrożnie, gdyż szynka jest słona. Zapiekać w 200 stop. C około 15-20 minut. Podawać ciepłe na przystawkę.