Szparagi zapiekane z szynką parmeńską

Szparagi zapiekane z szynką parmeńską

Zdjęcie - Szparagi zapiekane z szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ogłaszam, że i u mnie sezon na szparagi rozpoczęty:-) Już się cieszę na nadchodzące okres - wiosenny i letni. Zdecydowanie mój ulubiony:-) Tylko, żeby jeszcze wyższą temperaturą to się objawiało...
Zdjęcie - Szparagi zapiekane z szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 1 pęczek szparagów zielonych,
  • szynka parmeńska (1 plaster na 2 szparagi),
  • oliwa z oliwek,
  • ser parmezan w kawałku,
  • sól himalajska, czarny pieprz świeżo zmielony.

Przygotowanie: Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Podstawą obierania jest ścięcie zdrewniałej końcówki do miejsca, w którym miąższ będzie soczysty, bez twardej części. Robię to tak, że kładę szparaga na desce i ścinam nożem po kawałeczku do momentu, aż bez oporu nóż przetnie cały obwód. Po 2 szparagi owijać plastrem szynki parmeńskiej. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać startym serem, solą i pieprzem. Z ostrożnie, gdyż szynka jest słona. Zapiekać w 200 stop. C około 15-20 minut. Podawać ciepłe na przystawkę.
Zdjęcie - Szparagi zapiekane z szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów