Pieczarki duszone z czosnkiem i parmezanem
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Pieczarki duszone w śmietanie z czosnkiem, parmezanem i dużą ilością pietruszki mogą być świetnym dodatkiem do mięsa. Chociaż ja uwielbiam je same, albo tylko z kaszą.
Składniki- pieczarki - 500 g
- czosnek - 2-3 ząbki
- pietruszka zielona - 1/2 pęczka
- starty parmezan - 3-4 łyżki
- śmietana kremówka - 200 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- cebula - 1 szt.
- olej - 3-4 łyżki
Pieczarki umyć, jeśli są duże pokroić na 4 części ale do tego dania pasują małe w całości.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pieczarki i smażyć kilka minut na małym ogniu. Wlać około 1 szklanki wody i dusić około 10 min. Wlać śmietankę i gotować 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać starty parmezan, natkę pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)