Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem

Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem

Zdjęcie - Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te ziemniaczane łódeczki mogą być doskonałą przegryzką na imprezie, ale mogą też być dodatkiem do danie głównego. Nieskomplikowane, a jakie smakowite kąski:-)

Zdjęcie - Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 6-8 ziemniaków,
  • pół brokuła,
  • 0,5 szklanki startego sera Cheddar,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • szczypiorek,
  • sól, cukier, pieprz.


Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w lekko słonej wodzie. Ostudzić. W tym czasie brokuł podzielić na różyczki i obgotować w wodzie z cukrem i solą. Po przestudzeniu posiekać i wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaków nie obierać. Przekroić na pół i wydrążyć środek, tak, aby zostały nienaruszone skórki, czyli troszkę miąższu przy skórce zostawić. Skropić oliwą i oprószyć solą. Podpiekać z 15 minut w 180 stop.C. Następnie wypełnić farszem brokułowym i zapiekać do zrumienienia, też około 15-20 minut. W międzyczasie, jak ziemniaki się pieką, pokroić boczek w kostkę lub paski i zrumienić na patelni. Upieczone ziemniaczki wyjąć z piekarnika, posypać boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Dobre są podane zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kategorie przepisów