Risotto z kurkami, szpinakiem i serem grana padano
Witajcie :-) U Was też dziś tak pada ?? U mnie w nocy i teraz cały czas. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie, nic tylko nie wychodzić z domu jak się nie ma potrzeby :-). U mnie dziś przepis na risotto z kurkami, szpinakiem i serem grana padano. Wyszło pyszne, polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki na 3 porcje:
- 1 opakowanie ryżu arborio
- 300 g kurek
- 1/2 opakowania szpinaku baby
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- około 700 ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- kurkuma
- pieprz
- 1 czerwona cebula
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- ser grana padano
1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę, o drobno zsiekany czosnek. Ryż przekładamy na sitko i przelewamy kilka razy wodą, wrzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy około 2 minuty. Następnie wlewamy wino.
2. Jak wino nam wyparuje, dodajemy stopniowo bulion, ja dzielę go zawsze na trzy, cztery części i dolewam do ryżu. Pamiętajmy o mieszaniu ryżu, musimy robić to dość często. Kurki myjemy, szpinak również. Do ryżu dodajemy kurkumę.
3. Przed tym jak będziemy do ryżu wlewać ostatnią porcję bulionu wrzucamy kurki, pamiętajmy o częstym mieszaniu. Następnie wrzucamy umyty szpinak i natkę pietruszki. Jak wyparuje bulion, ryż zrobi się kremowy, danie jest gotowe. jeśli trzeba możemy doprawić. Przekładamy na talerz, posypujemy serem grana padano. Smacznego :-)