Szparagi z boczkiem, koperkiem i pieczonymi ziemniaczkami
Dzisiaj coś na szybko, ale bardzo smacznie. Nasze ulubione szparagi podsmażyłam na maśle klarowanym, potem dodałam boczek i na końcu koperek. Do tego pieczone ziemniaczki z wędzoną papryką, solą i pieprzem. Tak lekko, ale nam bardzo smakowało :-). Miłego dzionka :-)
Składniki:
- szparagi 1 opakowanie
- boczek w plasterkach
- koperek
- masło klarowane
- ziemniaki
- sól
- pieprz
- wędzona papryka
- olej do wysmarowania formy
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy na niego troszkę oleju. Wrzucamy ziemniaczki, oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Mieszamy, pieczemy w 200 stopniach około 40 minut (u mnie góra - dół )
2. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szparagi, oprószamy solą i na małym ogniu podsmażamy. Jak będą robić się miękkie, to wrzucamy pokrojony w paski boczek.
3. Na talerz wykładamy szparagi i ziemniaczki :-). Smacznego :-)