Ziemniaki zapiekane w pesto z czosnku niedźwiedziego
Uwielbiam czosnek niedźwiedzi!
Kiedy jest sezon kupuję świeże liście i z wielką przyjemnością przygotowuję w swojej kuchni smakołyki z jego dodatkiem.
Genialnie smakuje w postaci pesto – można go dodawać do makaronów, mięs, grzanek albo tak jak ja – zapiekanych ziemniaków.
Jest to danie proste, ale bardzo smaczne!
Gwarantuję, że nawet mięsożercy będą oblizywać się ze smakiem!
Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
PESTO:
* świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duży pęczek
* oliwa z oliwek dobrej jakości – 100 ml
* parmezan dobrej jakości – ok. 40 g
* prażone pestki słonecznika – 4 łyżki
* sól, pieprz – do smaku
Świetnym dodatkiem są też prażone orzechy włoskie!
DODATKOWO:
* ziemniaki
* świeży koperek
* dobrej jakości masło min. 82%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Czosnek niedźwiedzi myjemy, suszymy, odcinamy łodygi, umieszczamy w blenderze.
Dodajemy starty parmezan i podprażony słonecznik.
Zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy.
Jeśli nie zadowala nas konsystencja, bo np. pesto jest zbyt gęste, dolewamy oliwy. Jeśli pesto jest zbyt luźne, dodajemy parmezan lub liście czosnku.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Blachę do zapiekania smarujemy masłem, układamy podgotowane wcześniej ziemniaki w łupinach, przykrywamy pesto i zapiekamy ok. 15 minut / 180C.
Podajemy na gorąco ze świeży koperkiem.
Smacznego!