Ziemniaki zapiekane z gorgonzolą
Ziemniaki zapiekane lubią chyba wszyscy,jednak ważne jest czym wypelnimy nasze kochane ziemniaczki,chociaż przyznam że takie proste,posypane tylko solą sa najlepsze bo przypominają mi dziecinstwo. Dzisiaj jednak ,główny skladnik farszu to gorgonzola- bardzo wyrazisty smak w polączeniu z bezsmakowym ziemniakiem to " niebo w gębie"- inaczej jesień czas zacząć.
Zapraszam!
Ziemniaki zapiekane z gorgonzola
.4 srednie ziemniaki ( 1 ziemniak na osobe )
.250 gr sera z plesnia " gorgonzola "
.2 lyzki posiekanej pietruszki ze szczypiorkiem
.2 lyzki gestej smietany
.1 jajko
.ser parmezan
.sol i pieprz
Wykonanie:
-ziemniaki myjemy dokladnie i gotujemy w osolonej wodzie mocno al dente ( pol twardo ok.35 min )
-ugotowane ziemniaki owijamy w polowie folia aluminiowa i za pomoca ostego noza drazymy cos na ksztalt lodki ( czyl wybieramy z ziemniaka miazsz,pozostawiajac niewiele na ich sciankach
-miazsz z ziemniaka zgniatamy dokladnie widelcem,dodajemy ser gorgonzola ( pozostawiamy niewiele na powierzchnie ),2 lyzki tartego parmezana,jajko,sol i pieprz oraz posiekane ziola-wszystko dokladnie ze soba mieszamy
-wnetrze ziemniaka posypujemy sola i pieprzem,wypelniamy je farszem,rownamy powierzchnie,posypujemy niewielka iloscia startego parmezana oraz pozostala gorgonzola
-wypelnione ziemniaki przekladamy do naczynia zaroodpornego
-zapiekamy w piecu nagrzanym do 180stC przez 40 min
Smacznego!