Łatwa i w miarę szybka potrawka na bazie fasolki szparagowej i kiełbasy to świetna propozycja na niedrogi obiad w środku tygodnia. Warto przygotować ją właśnie teraz, kiedy fasolka i papryka są najtańsze.
Lasagne nie jest moim ulubionym daniem, mimo iż kuchnię włoską kocham całym sercem, dziś jednak już nie jestem taka pewna czy ta właśnie wersja lasagne nie zagości na stałe w moim rodzinnym menu.
Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. To świetne warzywo na jarzynkę. Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup. Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie, bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.
Pomidory i cebulę pokroić na plastry. Na podpieczone ciasto wyłożyć plastry pomidora i cebuli oraz szparagi. Na wierzchu ułożyć porwane plasterki sera koziego...
Część ciasta owinęłam wokół ugotowanych szparagów i sera pleśniowego. Tak powstały mini croissanty serowe, które idealnie sprawdziłyby się na śniadaniu w plenerze. Jednak zjadane przy stole i maczane w rabarbarowym sosie chutney (przepis) smakowały również wzorowo :)
Zamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie.
Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie, a do tego są pyszne! Doskonałe jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami, twarożkiem, tzatzikami lub ze śledziem w śmietanie. Bardzo polecam!
Hasselback wywodzą się ze Szwecji i to raczej jej odległych czasów, bo aż 200 lat temu w Szweckiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano właśnie ziemniaki pieczone w całości pocięte na plasterki. Efektem tego zabiegu są chrupiące z wierzch, nazwijmy to roboczo choć niechętnie "chipsy" , ;) i kremowy środek.
Pyszna, wigilijna kapusta z grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami, a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża
Ziemniaki uwielbiamy pod każdą postacią, a te pieczone z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem oraz aromatycznymi ziołami doprowadzają do obłędu nasze kubki smakowe.
Prosta przystawka, którą podałam przed komunijnym obiadem, która sprawdzi się też jako lekka kolacja. Na zdjęciu poniżej widać, że ciasto można spokojnie zawijać na zakładkę i tak się podniesie.
Alternatywą dla makaronowej lazanii w sezonie letnim może być cukiniowa. Można przygotować ją z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ja jednak wybrałam wersję szpinakową w sosie beszamelowym. Dla podkręcenia smaku cukinię zgrillowałam wcześniej na patelni.
Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne. Przygotowałam tylko trzy, ale sądzę, że na osobę należy przewidzieć dwa. Dobrze jest wybrać ziemniaki o zbliżonej wielkości i kształcie, równo się ugotują i podpieką. Użyłam boczku pokrojonego w bardzo cienkie plasterki - dobrze się trzymał i nie wymagał wykałaczek.