Szparagi z boczkiem i gorgonzolą
Szparagi są teraz najsmaczniejsze i w najlepszej cenie, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa! Dziś prezentuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, podsmażone szparagi podane z chrupiącym boczkiem i gorgonzolą z pewnością zachwycą każdego. Także osobę wykonującą danie, gdyż są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Szparagi z boczkiem i gorgonzolą(4 porcje)
Składniki:
- 150 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 500 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami
- sól i pieprz do smaku
- ¼ szklanki gorgonzoli, pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę (można użyć innego sera pleśniowego)
Przygotowanie:
- Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż na papierowe ręczniki.
- Umieść tą samą patelnię na średnim ogniu, włóż szparagi i dopraw porządnie solą i pieprzem. Smaż przez 5-7 minut przewracając je od czasu do czasu, aż szparagi będą prawie miękkie jednak wciąż chrupiące.
- Przełóż je na duży talerz, posyp boczkiem i serem i natychmiast podawaj.
Smacznego!
English version
Bacon gorgonzola asparagus(4 servings)
Ingredients:
- 150 g bacon, diced
- 500 g asparagus, ends trimmed
- salt and pepper to taste
- ¼ cup gorgonzola cheese, crumbled or chopped
Prepration:
- Heat a large pan over medium heat, add bacon and cook until crispy. Set cooked bacon aside on paper towels.
- Reheat pan over medium-high heat, add asparagus and a generous pinch of salt and pepper. Cook, flipping asparagus occasionally, for 5-7 minutes until asparagus is softened and cooked through but with a crunch.
- Transfer asparagus onto serving plate, top with cooked bacon and cheese and serve immediately.
Enjoy!