Szparagi zapiekane z serem
Szparagi są teraz wszędzie! Korzystajcie bo sezon na nie jest niestety krótki, a one są przepyszne. Wcześniej proponowałam Wam zielone w wersji smażonej z boczkiem i gorgonzolą, a dziś przedstawiam białe szparagi, wstępnie pieczone w masełku z czosnkiem i ziołami a następnie dopiekane pod grubą warstwą brie i mozzarelli. Są absolutnie przepyszne i pasują do każdego dania głównego. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Szparagi zapiekane z serem(6 porcji)
Składniki:
- 2 pęczki szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcami
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- 100 g sera brie lub camemberta, posiekanego
- 1 szklanka startej mozzarelli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść większe naczynie do zapiekania.
- W małej miseczce wymieszaj masło, czosnek i zioła prowansalskie i dopraw porządnie solą i pieprzem. Umieść szparagi w naczyniu do zapiekania, wymieszaj z doprawionym masłem i rozłóż je w miarę możliwości w jednej warstwie.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 8-10 minut, lub do momentu aż szparagi będą miękkie jednak wciąż chrupiące. Posyp serami i zapiecz przez kolejne 3-4 minuty do rozpuszczenia.
- Podawaj natychmiast z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Cheesy asparagus bake(6 servings)
Ingredients:
- 2 bunches of asparagus, trimmed
- 1/4 cup butter, melted
- 3 cloves garlic, pressed
- 1/2 tbsp herbes de Provence
- salt and pepper
- 100 g brie or camembert cheese, chopped
- 1 cup shredded mozzarella cheese
Preparation:
- Preheat oven to 200 oC. Grease ovenproof dish.
- In a small bowl mix butter, garlic and herbes de Provence and season with salt and pepper, to taste. Place asparagus in a single layer onto the prepared baking dish and mix with butter mixture.
- Place into oven and roast for 8-10 minutes, or until tender but crisp. Top with cheeses and bake for an additional 3-4 minutes, or until melted.
- Serve immediately with favourite main dish.
Enjoy!