Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną

Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną

Zdjęcie - Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przyszedł czas na rozgrzewające strawy:-) Gulasz podany z pieczoną kaszą zawsze wywoływał uśmiech na mej twarzy;-) Problemem był tylko dobór kaszy, bo połowa towarzystwa preferowała gryczaną, a połowa jęczmienną. I odkąd pamiętam w moim rodzinnym domu były do wyboru zawsze te 2 kasze. Dzisiaj podałam jęczmienną, bo nie było nikogo, kto walałby gryczaną;-) A Wy którą wolicie?
Zdjęcie - Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 50-70dkg wołowiny bez kości,
  • 1-2 cebule,
  • 1-2 liście laurowe,
  • mąka pszenna,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz

+

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy,
  • sól.

Przygotowanie: Kaszę ugotować w 2 szklankach słonej wody. Cebulkę zeszklić na oleju i wymieszać z ugotowaną kaszą. Całość wymieszać i w garnku przykrytym folią prażyć w piekarniku minimum 1 h w 160 stop. C. Mięso umyte pokroić w większą kostkę. Obtoczyć w mące i zrumienić na oleju. Wrzucić do garnka. Ja robię to w szybkowarze, żeby wołowina szybciej doszła. Zeszklić cebulę na tłuszczu, dorzucić do mięsa. Podlać wodą, dodać sól, pieprz i liście laurowe. Dusić do miękkości., Na koniec można zagęścić sos mąką. W tym celu 1 łyżkę mąki rozpuścić w 1/3 szkl. wody, zahartować sosem i przelać całość do gulaszu. Zagotować całość. Ewentualnie doprawić. Podawać gulasz z kaszą.
Zdjęcie - Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów