Naleśniki z jarmużem i sosem kurkowym
Wszystko co najlepsze oferuje wrzesień - jarmuż i kurki połączone w jednym daniu. Smacznie i zdrowo! Naleśniki faszerowane pysznym farszem z jarmużu z cukinią pod kołderką z duszonych kurek. To świetny pomysł na wprowadzenie jarmużu do codziennego menu. Wybierz się na ryneczek jarmuż już czeka. Piękny, młody i choć jeszcze nie przemarznięty nie posiada charakterystycznej goryczki. W zdrowej kuchni jarmużu nie może zabraknąć. Polecam wypróbowanie przepisu!
Składniki:
naleśniki z przepisu tutaj
4-5 liści jarmużu
1 cukinia
1/2 cebuli
3 łyżki startegp parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Składniki na sos:
250-300 g kurek
1/2 cebuli
150 ml śmietany kremówki
koperek
olej+masło
Wykonanie:
- jarmuż opłukać w dużej ilości wody, odsączyć, wyciąć gruby środkowy nerw i odrzucić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć jarmuż. Obgotować przez około 5 minut i odcedzić na sicie. Gdy przestygnie pokroić na mniejsze kawałki
- na patelni zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dołożyć jarmuż i startą na tarce cukinię. Przesmażyć razem przez kilka minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i dodać starty parmezan
- wg przepisu stąd usmażyć naleśniki
- oczyścić kurki (wg wskazówek tutaj), większe pokroić na mniejsze kawałki. Dołożyć na patelnię z zeszkloną cebulką i przesmażyć. Gdy z patelni odparuje woda zalać grzybki śmietaną kremówką. Dodać sól, pieprz i posiekany koperek
- na usmażone naleśniki nałożyć jarmużowy farsz i zwinąć wg upodobań. Złożyłam w koperty. Podsmażyć na patelni na chrupiąco. Podawać z sosem z kurek
SMACZNEGO !