Babeczki z czereśniami
Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pewno przypadną Wam do gustu.
Babeczki z czereśniami
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 25 dag czereśni
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania babeczek
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu zmiksować jajko z maślanką i olejem. Dodać suche składniki oraz umyte i wydrylowane czereśnie, wymieszać.
Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)