Sos ze świeżych leśnych grzybów - prosty i szybki
Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek.
Dla mnie jednak grzyby to smak tak dosonały, że dodatek kulki tluczonych ziemniaków to wszystko czego potrzebuje pyszny sos grzybowy.
Uwielbiamy wszystkie grzyby, ale sos przygotowany ze świeżych podgrzybków lubimy najbardziej. Mój sos jest prosty i szybki, bez gotowania i dodatku mąki, a grzyby są jędrne, pełne smaku i aromatu. Oczywiście do przygotowania sosu nadają się każde grzyby leśne, moga być również mieszane. Innego traktowania wymagają jedynie maślaki (więcej przeczytasz tutaj). Polecam!
Skladniki na 2 osoby:
około 400-500 g podgrzybków
1 cebula
1 łyżka oleju+1 łyżka masła
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1/4-1/2 szklanki bulionu lub wody
sól, pieprz
zielenina
Wykonanie:
- grzybów nie myjemy, podciąć trzonki nóżek, zdjąć wilgotnym papierowym ręcznikiem ewentualne pozostałości z lasu. Trzonki dużych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki. Kapelusze podgrzybków pokroić w paski
- cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na patelni. Początkowo puszczą sporo wody, gdy woda prawie odparuje dodać bulion i dusić około 15 minut, następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Gdy myjesz grzyby w wodzie pewnie nie będzie potrzeby dolewania wody, bo sos będzie wówczas za rzadki
- podawać z posiekaną pietruszką lub koperkiem