Zupa z dynią, kalafiorem, ziemniakiem i kurkumą
Witajcie :-) Zaczęła się jesień i choroby razem z nią. W domu wszyscy przeziębieni, a najgorzej znosi to moje najmłodsze dziecię :-( No niestety zaczął się okres przeziębień i sezon dla firm farmaceutycznych, co widać po ilości specyfików reklamowanych w telewizji he - zauważyliście?
Wracamy do przepisu, pyszna zupa z kalafiorem, dynią Hokkaido, ziemniakami, kurkumą i natką pietruszki. Do tego troszkę śmietany, cebulka i czosnek i wyszła naprawdę fajna zupa. Najbardziej zajadała się moja córcia. Kupiłam nawet kolejną dynię, bo się okazało, że jak na razie została jej fanką :-) Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka różyczek kalafiora
- kawałek dyni (ja dałam połowę takiej mniejszej)
- 3 średnie ziemniaki
- natka pietruszki
- suszone oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanki śmietany 18% do zup i sosów
1. Kalafiora myjemy, dzielimy na drobne różyczki, dynię obieramy kroimy w kostkę, tak samo ziemniakii cebulę. Czosnek drobno siekamy.
2. Do garnka dajemy łyżkę masła i oliwy z oliwek. Jak masło się roztopi wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy drewnianą łyżką. Jak cebula nam się zeszkli wrzucamy pokrojoną dynię i ziemniaki, mieszamy i podsmażamy około 2 minuty. Następnie wlewamy ciepły bulion, wrzucamy kalafiora, dodajemy sól, pieprz, oregano i kurkumę i gotujemy.
3. Jak warzywa będą miękkie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wlewamy śmietankę, mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)