Mięso pokroić w kostkę (takiej wielkości, jaką lubicie) obtoczyć w mące. Masło i oliwę rozgrzać, wrzucać partiami mięso i podsmażać ze wszystkich stron, usmażoną partię przekładając do miski...
Ciasto pojawiło się u nas zupełnie przypadkiem. Przypadkiem kupiłam na targu "słodkie morele"... Przypadkiem okazały się być niemiłosiernie kwaśne. Czyli przypadek tu zarządził;-) Wyszło pyszne, kwaskowate - takie jak lubię.
Łosoś wyszedł pyszny, nie ma co się bać takich połączeń. Mnie też się łosoś kojarzył się z zimną Skandynawią i długo wydawało mi się, że tylko jogurt, kolorowy pieprz, odrobina koperku i kilka kropli cytryny może „zdobić” tę rybę.
Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło.
Wymyć i wypestkować owoce. Zagotować a następnie zmniejszyć palnik na mały i smażyć powidła ok 2 godz. Wyłączamy i pozostawiamy je do ostygnięcia do następnego dnia.
Witajcie moi mili, miałam małą przerwę w blogowaniu ale już do Was wracam i zapraszam na pyszny, a do tego bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sernik ze śliwkami.
Dzisiaj postanowiłam w takim chlebku połączyć puree ziemniaczane z masłem orzechowym. Połączenie może wydawać się dziwne, ale jakby się dłużej zastanowić, nawet nazwy składników mają ze sobą wiele wspólnego, bo sugerują pochodzenie z ziemi.
Ciepłe i mokre noce spowodowały wysyp grzybów w lasach. Moje ulubione to kurki. Dzisiaj nadziałam nimi filety z kurczaka i wyszły mi przepyszne kieszonki. Pozornie wydaje się, że jest to czasochłonne danie ale jak już mamy farsz nadziewanie idzie szybko. Bardzo polecam.
Początek września to najlepszy czas na przygotowanie przetworów pomidorowych. Warzywa i owoce najlepiej zawsze przetwarzać na koniec sezonu, są wówczas mocno dojrzałe i mają dużo naturalnej słodyczy, są miękkie i łatwo je rozgotować.
Bardzo prosty, a zarazem smaczny i zdrowy obiad, z łatwo dostępnych o tej porze roku składników. Kukurydza cukrowa ma bardzo słodkie, delikatne i miękkie ziarna. Dodana do potrawy, stanowi razem z brokułem, zgrany duet smakowy i kolorystyczny.
Sezon na jeżyny dobiega końca więc szybko proponuję koktajl, który można przyrządzić na drugie śniadanie. Kombinacja jak zwykle dowolna, żadnych ograniczeń, ja wrzuciłam do blendera to co miałam w lodówce.
Dziś przedstawiam coś dla fanów soczystych i rozpływających się w ustach steków (...). Podałam go ze śmietankowym puree ziemniaczanymi obłędnym sosem grzybowym z boczkiem i śmietanką, wyszło przepysznie! Ten stek to wielki stek typu tomahawk
Jedno z lepszych ciast z owocami, jakie ostatnio robiłam.
Delikatny, kruchy spod pokryty owocami i lekką kokosową pianką / bezą oraz chrupiącą kruszonką jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Mocno owocowe - moje śliwki były średnio dojrzałe, przez co wyszło nieco zbyt kwaśne, ale nie przeszkadzało mi to za bardzo. Jeśli ktoś chce, może dodać odrobinę więcej cukru - kwestia gustu. Konsystencja była jak najbardziej udana - nic się nie rozwalało, ciasto spokojnie wytrzymywało dłuższy czas poza lodówką.
Jeżeli płatki owsiane, to koniecznie z owocami i bakaliami. Najbardziej lubimy z bananem, jabłkami i z migdałami. Do tak zdrowej i pożywnej porcji, nie ma potrzeby dodawać cukru. Najlepszy będzie miód, syrop klonowy lub daktylowy.
Znacie Szkaszuke ? Jest to danie kuchni tunezyjskiej składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. Ja robiłam po raz pierwszy, jest rewelacyjna, tyle mogę powiedzieć :-) Każdy może dodać to co lubi i zawsze danie będzie oryginalne.