Sok z aronii na miodzie - polski superfoods

Zdjęcie - Sok z aronii na miodzie - polski superfoods - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Gdyby miała lepszy marketing przebiłaby zapewne popularnością osławione owoce goji i acai.
Choć uprawiana w Polsce na masową skalę nie jest zbyt popularna. Na surowo cierpka, gorzkawa w smaku faktycznie nie zachwyca. Owoce należy najpierw przemrozić i po przetworzeniu jest już naprawdę smaczna!
Na pewno sok przygotowany w domu jest o wiele wartościowszy od sklepowego, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania. Posłodzony miodem dużo smaczniejszy od wersji z cukrem, poza tym miód wnosi dodatkową porcję antyoksydantów do soku.
Sok z aronii warto mieć cały rok. Ma niezwykle kompleksowy, dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
To antidotum na wszystkie choroby cywilizacyjne i schorzenia oczu. Ma niespotykaną ilość antyoksydantów, dlatego sok z aronii zachowuje różową barwę nawet po stukrotnym rozcieńczeniu.
Aronia to prawdziwy polski superfoods!
Nie jestem zwolenniczką soków owocowych, uważam że najwartościowsze są całe owoce, w przetworach również. Jedyny wyjątek czynię dla aronii, to jedyny sok który zapełnia moje półki w piwnicy. Sok przygotowyję bardzo tradycyjnie, ale oczywiście pracę bardzo usprawni sokownik.

Składniki:
Zdjęcie - Sok z aronii na miodzie - polski superfoods - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1,5 kg aronii
1,5 l wody
400 g miodu
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

  • aronię dokładnie umyć, następnie obrać, zapakować i wstawić do zamrażarki na 48 godzin
  • przełożyć do garnka, rozmrozić, zalać wodą tak, by pokryła owoce i rozpocząć podgrzewanie. Po około 15 minutach jak aronia nieco zmięknie potraktować owoce np. tłuczkiem do ziemniaków. Pogrzewać jeszcze 5-10 minut
  • po tym czasie przecedzić aronię i odlać sok. W ciepłym jeszcze soku rozpuścić miód, już bez podgrzewania na ogniu. Na końcu dodać sok z cytryny
  • sok rozlać do wyparzonych butelek. Osuszyć brzegi butelek i zakręcić suchymi nakrętkami
  • butelki ustawić w kociołku z ciepłą wodą, wyścielonym papierowymi ręcznikami. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości butelek. Pasteryzować 20 minut. Po pasteryzacji dokręcić nakrętki
  • przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu
UDANYCH PRZETWORÓW!
Zdjęcie - Sok z aronii na miodzie - polski superfoods - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Syrop z pigwy robiony na zimno
1

Syrop z pigwy robiony na zimno

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Koktajl jaglany z mango
2

Koktajl jaglany z mango

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Sok jabłkowy z wyciskarki  na zimę

Sok jabłkowy z wyciskarki na…

aronia aronia
Wiem co jem

Koktajl z jarmużu i mango - antyoksydacyjna bomba
2

Koktajl z jarmużu i mango - an…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kawa malinowo-różana z białą czekoladą
1

Kawa malinowo-różana z białą c…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przeciwzapalny napój imbirowy
1

Przeciwzapalny napój imbirowy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Przepisy z tych kategorii

Gorąca czekolada i Pączusia - pływak wyborowy
1

Gorąca czekolada i Pączusia -…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zimowa herbata
3

Zimowa herbata

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Napój imbirowo – marchewkowy
2

Napój imbirowo – marchewkowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rozgrzewająca kawa na styczniową słotę
2

Rozgrzewająca kawa na stycznio…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Koktajl z bananami, gruszkami i mlekiem kokosowym
2

Koktajl z bananami, gruszkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Koktajl z jarmużem, kiwi i pomarańczą
2

Koktajl z jarmużem, kiwi i pom…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni