Kapusta kiszona

Zdjęcie - kapusta kiszona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Za kiszenie kapusty długo nie odważyłam się zabrać. Ale się odważyłam, bo prawdę powiedziawszy, kto tam wie, co ma w sobie kapusta kiszona, a może właściwie kapusta kwaszona. Zapytałam taty, jak się kisi kapustę. Byłam pewna, że coś kojarzy, bo jego mama kapustę sama kisiła. Pamiętał, że szatkowała, mieszała z solą i tartą marchwią i ubijała ustrojstwem drewnianym co ma kulę na czubku. Okazało się, że dysponuję niniejszym narzędziem, i że owo narzędzie ma już chyba wartość muzealną. No to zrobiłam. Pycha. Na razie dwa słoiki, bo na próbę, ale już teraz, tak jak ogórki, kapustę będę sobie sama kisić, bo to żadna filozofia. Ważne jest odgazowywanie - jak pozbawimy kapuchę powietrza, to nam się podczas kiszenia na pewno nie zepsuje. Warto też się postarać o kapustę z pewnego źródła, oczywiście.

Weźmy:
kilogram kapusty (robię z młodej, jest delikatniejsza)
2 nieduże marchewki pełną łyżkę soli (morskiej, himalajskiej etc. - nie jodowanej!)
opcjonalnie: sporą szczyptę kminku

Kapustę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać z solą (i ewentualnie kminkiem) i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie ubić wyparzonym drewnianym ustrojstwem z kulą na czubku. Odstawiamy na godzinę i znów ubijamy. Czynność powtarzamy do momentu, aż kapusta puści sok. Przygotowujemy naczynia, w których będziemy kisić kapustę (ja robię w kilku mniejszych słoikach, żeby mieć na obiad/dwa). Naczynia wyprażamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. Gdy słoiki wystygną, układamy w nich, mocno dociskając, kapustę z sokiem. Przykrywamy słoiki i obciążamy, a następnie ustawiamy na tacy, ponieważ sok z kiszącej się kapusty może "wykipieć". Słoiki przenosimy w ciepłe miejsce. Dwa razy na dobę, najlepiej rano i wieczorem, odgazowujemy kapustę: nakłuwamy wyparzonym drewnianym patyczkiem, np. pałeczką bambusową do sushi i ugniatamy - do momentu, aż odgazowywanie nie będzie już konieczne. Po 3-5 dniach kapusta powinna być gotowa. Zamykamy dokładnie słoiki i przechowujemy w chłodnym miejscu lub zużywamy od razu.

Przepisy z tych kategorii

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście
1

Kurczak pieczony na kiszonej k…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Gulasz czosnkowy z kapustą, fasolą i ziołową kiełbasą

Gulasz czosnkowy z kapustą, fa…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami
2

Pieczona włoska kapusta faszer…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czerwona kapusta pekińska - surówka
3

Czerwona kapusta pekińska - su…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mini paszteciki wigilijne

Mini paszteciki wigilijne

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio z pieczonych buraków

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto bananowe bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto bananowe bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…
1

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sen o fidze

Sen o fidze

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze