Babeczki z makiem i orzechami
Babeczki, które idealnie wpasują się w jesienne leniwe śniadanie czy podwieczorek przy kubku gorącego kakao. Lubię je zajadać posmarowane dobrym masłem z niewielką ilością dżemu.
Ciężkie i nie każdemu zasmakują, ale polecam spróbować :)
Babeczki z makiem i orzechami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
Jajka zmiksować z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz olejem. Oba rodzaje mąki przesiać przez sito do miski, dodać orzechy, cukier, mak, proszek do pieczenia oraz gałkę muszkatołową, składniki połączyć. Wsypać je do płynnej mieszaniny, dokładnie wymieszać.
Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki. Piec. ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C
Smacznego:)