Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

Dziś przedstawiam danie, które w mojej rodzinie robi się odkąd pamiętam. Zapewne wielu osobom jest znane, jednak jak już doświadczenie mnie nauczyło, czasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością 🙂 Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie:) Jeżeli tak jak ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami, też są obłędne!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej, umyta i z odciętymi końcami
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Włóż fasolkę do średniego rondelka, wlej zimną wodę tak aby tylko ją przykryła, dodaj 1 łyżeczkę masła, cukier i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż fasolka zmięknie. Odcedź i odstaw.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj mieszając aż bułka się ładnie zarumieni (uwaga, łatwo można ją spalić!). Następnie dodaj resztę masła wymieszaj i gdy się rozpuści wrzuć fasolkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beans with buttery breadcrumbs

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of green or yellow beans, washed and trimmed
  • 3 tablespoons of butter
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1/2 tablespoon of salt
  • 3 tablespoons of breadcrumbs

Preparation:

  1. Place beans in a medium saucepan, add cold water just to cover the beans, add 1 teaspoon of butter, sugar and salt and bring to a boil. Then reduce the heat to medium and cook for about 10 minutes until the beans are almost tender. Drain and set aside.
  2. Heat medium pan on medium heat, add the breadcrumbs and toast until nice golden brown. Next add the rest of the butter, stir to dissolve, add beans and stir.
  3. Serve immediately!

Enjoy!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placki ziemniaczane z serem feta + film - Jak zrobić
2

Placki ziemniaczane z serem fe…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Golonka z indyka duszona w warzywach
2

Golonka z indyka duszona w war…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Filet z indyka caprese
2

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Falafel z ciecierzycy
2

Falafel z ciecierzycy

upl upl
Niebo w gębie

Przepisy z tych kategorii

Wuzetka
3

Wuzetka

food² food²
Food Square

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska
2

Pączki doskonałe z różą. Kuchn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej
1

Pyszne pączki Hanny Szymanders…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny