Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

Dziś przedstawiam danie, które w mojej rodzinie robi się odkąd pamiętam. Zapewne wielu osobom jest znane, jednak jak już doświadczenie mnie nauczyło, czasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością 🙂 Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie:) Jeżeli tak jak ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami, też są obłędne!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej, umyta i z odciętymi końcami
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Włóż fasolkę do średniego rondelka, wlej zimną wodę tak aby tylko ją przykryła, dodaj 1 łyżeczkę masła, cukier i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż fasolka zmięknie. Odcedź i odstaw.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj mieszając aż bułka się ładnie zarumieni (uwaga, łatwo można ją spalić!). Następnie dodaj resztę masła wymieszaj i gdy się rozpuści wrzuć fasolkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beans with buttery breadcrumbs

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of green or yellow beans, washed and trimmed
  • 3 tablespoons of butter
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1/2 tablespoon of salt
  • 3 tablespoons of breadcrumbs

Preparation:

  1. Place beans in a medium saucepan, add cold water just to cover the beans, add 1 teaspoon of butter, sugar and salt and bring to a boil. Then reduce the heat to medium and cook for about 10 minutes until the beans are almost tender. Drain and set aside.
  2. Heat medium pan on medium heat, add the breadcrumbs and toast until nice golden brown. Next add the rest of the butter, stir to dissolve, add beans and stir.
  3. Serve immediately!

Enjoy!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gorąca czekolada i Pączusia - pływak wyborowy
1

Gorąca czekolada i Pączusia -…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Deser - mango+pestki granatu. Dieta szybka przemiana - faza I
1

Deser - mango+pestki granatu.…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mus z banana, sałaty rzymskiej, ogórka i jabłka
1

Mus z banana, sałaty rzymskiej…

figmara figmara
figowe smaki

Pasta z białego sera i szprotek
1

Pasta z białego sera i szprote…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Smoothie bowl z mango i bananem
1

Smoothie bowl z mango i banane…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka z wędzonym tofu
2

Sałatka z wędzonym tofu

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Chrupiące nuggetsy z indyka pieczone w piekarniku
3

Chrupiące nuggetsy z indyka pi…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką
1

Pieczone ziemniaki z wędzoną p…

Dzi Dzi
karmelowy

Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem

Risotto z suszonymi grzybami i…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami

Zapiekanka makaronowa z kurcza…

Dzi Dzi
karmelowy

Eskalopki z indyka
2

Eskalopki z indyka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni