Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

Dziś przedstawiam danie, które w mojej rodzinie robi się odkąd pamiętam. Zapewne wielu osobom jest znane, jednak jak już doświadczenie mnie nauczyło, czasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością 🙂 Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie:) Jeżeli tak jak ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami, też są obłędne!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej, umyta i z odciętymi końcami
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Włóż fasolkę do średniego rondelka, wlej zimną wodę tak aby tylko ją przykryła, dodaj 1 łyżeczkę masła, cukier i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż fasolka zmięknie. Odcedź i odstaw.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj mieszając aż bułka się ładnie zarumieni (uwaga, łatwo można ją spalić!). Następnie dodaj resztę masła wymieszaj i gdy się rozpuści wrzuć fasolkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beans with buttery breadcrumbs

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of green or yellow beans, washed and trimmed
  • 3 tablespoons of butter
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1/2 tablespoon of salt
  • 3 tablespoons of breadcrumbs

Preparation:

  1. Place beans in a medium saucepan, add cold water just to cover the beans, add 1 teaspoon of butter, sugar and salt and bring to a boil. Then reduce the heat to medium and cook for about 10 minutes until the beans are almost tender. Drain and set aside.
  2. Heat medium pan on medium heat, add the breadcrumbs and toast until nice golden brown. Next add the rest of the butter, stir to dissolve, add beans and stir.
  3. Serve immediately!

Enjoy!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
1

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Zebra
2

Zebra

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Karminadle śląskie

Karminadle śląskie

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Murzynek
2

Murzynek

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą
1

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Wiejski żurek w chlebie
2

Wiejski żurek w chlebie

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia