Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą
Dziś przedstawiam danie, które w mojej rodzinie robi się odkąd pamiętam. Zapewne wielu osobom jest znane, jednak jak już doświadczenie mnie nauczyło, czasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością ? Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie:) Jeżeli tak jak ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami, też są obłędne!
Scroll down for recipe in English
Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą(3-4 porcje)
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej, umyta i z odciętymi końcami
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżki soli
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Włóż fasolkę do średniego rondelka, wlej zimną wodę tak aby tylko ją przykryła, dodaj 1 łyżeczkę masła, cukier i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż fasolka zmięknie. Odcedź i odstaw.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj mieszając aż bułka się ładnie zarumieni (uwaga, łatwo można ją spalić!). Następnie dodaj resztę masła wymieszaj i gdy się rozpuści wrzuć fasolkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Beans with buttery breadcrumbs(3-4 servings)
Ingredients:
- 500 g of green or yellow beans, washed and trimmed
- 3 tablespoons of butter
- 1 teaspoon of sugar
- 1/2 tablespoon of salt
- 3 tablespoons of breadcrumbs
Preparation:
- Place beans in a medium saucepan, add cold water just to cover the beans, add 1 teaspoon of butter, sugar and salt and bring to a boil. Then reduce the heat to medium and cook for about 10 minutes until the beans are almost tender. Drain and set aside.
- Heat medium pan on medium heat, add the breadcrumbs and toast until nice golden brown. Next add the rest of the butter, stir to dissolve, add beans and stir.
- Serve immediately!
Enjoy!