Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

Dziś przedstawiam danie, które w mojej rodzinie robi się odkąd pamiętam. Zapewne wielu osobom jest znane, jednak jak już doświadczenie mnie nauczyło, czasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością 🙂 Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie:) Jeżeli tak jak ja lubisz fasolkę szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami, też są obłędne!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej, umyta i z odciętymi końcami
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Włóż fasolkę do średniego rondelka, wlej zimną wodę tak aby tylko ją przykryła, dodaj 1 łyżeczkę masła, cukier i sól i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż fasolka zmięknie. Odcedź i odstaw.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp bułkę tartą i podgrzewaj mieszając aż bułka się ładnie zarumieni (uwaga, łatwo można ją spalić!). Następnie dodaj resztę masła wymieszaj i gdy się rozpuści wrzuć fasolkę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Beans with buttery breadcrumbs

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 500 g of green or yellow beans, washed and trimmed
  • 3 tablespoons of butter
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1/2 tablespoon of salt
  • 3 tablespoons of breadcrumbs

Preparation:

  1. Place beans in a medium saucepan, add cold water just to cover the beans, add 1 teaspoon of butter, sugar and salt and bring to a boil. Then reduce the heat to medium and cook for about 10 minutes until the beans are almost tender. Drain and set aside.
  2. Heat medium pan on medium heat, add the breadcrumbs and toast until nice golden brown. Next add the rest of the butter, stir to dissolve, add beans and stir.
  3. Serve immediately!

Enjoy!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą / Beans with buttery breadcrumbs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i miętą

Gazpacho chłodnik z ogórkiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z pora
2

Sałatka z pora

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Smoothie na bazie wody kokosowej

Smoothie na bazie wody kokosow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z truskawek, awokado i borówek
2

Sałatka z truskawek, awokado i…

figmara figmara
figowe smaki

Koktajl z jarmużem, jabłkami i wodą brzozową
1

Koktajl z jarmużem, jabłkami i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Koktajl zielona moc
1

Koktajl zielona moc

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami

Brownie z awokado na mące migd…

food² food²
Food Square

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową
1

Wegetariańskie leczo z fasolką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wege „gołąbki” z buraka liściowego

Wege „gołąbki” z buraka liścio…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulgurem
2

Tabbouleh – prosta letnia sała…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kule cukiniowo-serowe
1

Kule cukiniowo-serowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka