Zapiekany kalafior z trzema serami z kaszą gryczaną
Pyszne danie z kalafiora, kaszy gryczanej i trzech serów: mozzarelli, ementalera i parmezanu. Będę szczera z Wami. Następnym razem zamiast kaszy użyję ziemniaków ;) No chyba, że jesteście wielbicielami kaszy gryczanej.
Dla czterech osób:
średni kalafior
3/4 szklanki kaszy gryczanej
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
mąka z gorczycy ( może być łyżeczka musztardy lub roztarta w moździerzu łyżka białej gorczycy)
olej rzepakowy ok 50 ml
3-4 ząbki czosnku
starty na tarce ser: ementaler mozzarella ( mogą być tzw. wióry)
2 łyżki tartego parmezanu
natka pietruszki
Kalafiora rozebrać na małe różyczki i ugotować w osolonej wodzie kilka minut. Kaszę ugotować al dente ok.10 minut ( jeśli robicie wersję z ziemniakami to potnijcie je w kostkę i obgotujcie razem kalafiorem ok. 10 minut).
Do oleju wcisnąć czosnek, dodać trochę soli, mąki z gorczycy, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu. Mieszanką polać kalafior i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozłożyć kaszę. Przykryć serami i zapiekać w 180 stopniach C. ok 20 minut aż ser się zrumieni. Posypać natką pietruszki.