Zielone naleśniki z aromatycznym twarogiem
Ciasto naleśnikowe:
szklana mąki orkiszowej
1 i 1/2 szklanki wody ( można dodać gazowaną)
2 garście szpinaku baby
sól
jajko
olej do smażenia
Farsz:
350 twarożek domowy śmietankowy ( ostatnio w Żabce kupuję firmy Śnieżka z Perlina z krówką - według mnie najlepszy)
łyżka miodu
skórka z limonki do saku
płatki migdałowe
mięta lub melisa
Szpinak wkładamy do naczynia, wlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości oleju cienkie placki.
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy skórkę z limonki i miód oraz listki ziół. Mieszamy.
Nadziewamy naleśniki i posypujemy cukrem pudrem.