Kanapkowa pasta z batatów i soczewicy

Zdjęcie - Kanapkowa pasta z batatów i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy na prawym ramieniu wisi kilkumiesięczne dziecko, kuchnia musi stać się prostsza- bo stać z zajętą ręką to jakoś można, ale gotowanie staje się nieco bardziej skomplikowane :) Dlatego i przepisy idą w stronę jak najmniejszej ilości składników, bez ubytku dla smaku- oczywiście!

Zdjęcie - Kanapkowa pasta z batatów i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przepis na wegańską (warzywną, bez nabiału) pastę kanapkową. Bo ile można jeść żółtego sera?! Oczywiście nie ograniczajmy jej jedzenia wyłącznie do szkolnych kanapek, bo świetnie sprawdzi się na przykład na przyjęciu, podana ze słupkami świeżych warzyw, kapką dobrej oliwy albo chrupiącymi kawałkami grzanek.

Zdjęcie - Kanapkowa pasta z batatów i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tej pasty wybrałam słodkie ziemniaki (dzięki temu jest bardzo kremowa i puszysta), czerwoną soczewicę (krótko i łatwo się rozgotowuje) oraz trochę pikantnych dodatków- według upodobania. I warzywna pasta kanapkowa gotowa!

Zdjęcie - Kanapkowa pasta z batatów i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • batat - 1 szt (słodki ziemniak)
  • soczewica czerwona - 1/2 szklanki
  • sambal oelek - 1 łyżeczka (lub do smaku inna ostra paprykowa pasta np. sriracha)
  • oliwa - 1-2 łyżki
  • sól - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
Przygotowanie:

Batat (ze skórką) przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na blaszce do pieczenia miąższem do dołu i piecz w temp. 180 oC do miękkości, ok. 30 minut. Ostudź, łyżką wyjmij miąższ ze skórki. Przełóż do miski.

Soczewicę ugotuj do miękkości w szklance wody, na małym ogniu. Musi być zupełnie miękka i kremowa. Ostudź.

Soczewicę dodaj do batata, dodaj ostrą pastę (polecam sambal oelek lub sriracha) albo zwykłą ostrą paprykę w proszku. Zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.

Gotową pastę podawaj np. na grzankach, na wierchu skropić możesz ją oliwą i dodatkową porcją sosu chili.

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Trufle kokosowo-daktylowe z tofu
1

Trufle kokosowo-daktylowe z to…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
1

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
1

Łazanki z naleśników gryczanyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kluski ziemniaczane nadziewane
1

Kluski ziemniaczane nadziewane

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj