Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
Lubicie kapustę pak choi? Ja bardzo. Zimą, gdy trwa na nią sezon, spontanicznie kupuję ją i dodaję do bardzo wielu dań na modłę azjatycką. Zwykle wystarczy kilka ulubionych warzyw, sos sojowy, czosnek oraz ryż albo jakiś makaron, aby wyczarować szybką i smaczną potrawę typu stir-fry. Tym razem bez większego zastanawiania się kupiłem pak choi oraz boczniaki, a następnie usmażyłem je raz-dwa w woku i podałem z brązowym ryżem oraz sosem hoisin. To banalnie proste i zaskakująco pyszne danie. Oczywiście, jeśli macie ochotę, to możecie dorzucić więcej warzyw. Ja tym razem postanowiłem się jednak ograniczyć do jak najmniejszej liczby składników. Stir-fry z kapustą pak choi najlepiej przyrządzić w woku, jednak jeśli go nie posiadacie, to zwykła patelnia też da radę. Ważna jest tutaj szybka obróbka termiczna w mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu boczniaki wychodzą mięsiste, a kapusta pak choi chrupiąca i intensywnie zielona. Zamiast ryżu danie możecie podać również z makaronem sojowym, soba, chow mein, czy dowolnymi azjatyckimi noodlami. Sos hoisin, którym polałem już gotowe stir-fry, nie jest obowiązkowy, jednak fajnie podkręca smak potrawy, a jako że zwykle robię go w ilościach hurtowych, to później muszę go jakoś spożytkować. ?
Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin Łukasz Lubicie kapustę pak choi? Ja bardzo. Zimą, gdy trwa na nią sezon, spontanicznie kupuję ją i dodaję do bardzo wielu dań na… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Pak choi z boczniakami:
- 2 kapusty pak choi
- 250 g boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- chlust oleju sezamowego do smażenia
- 100 g brązowego ryżu
- 2 łyżki sezamu
Sos hoisin:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego 100%
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 cm kłącza imbiru
- szczypta ostrej papryki
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pak choi z boczniakami
- Ryż ugotuj na sypko. W tym czasie przygotuj sos i podpraż na suchej patelni sezam.
- Boczniaki oczyść i pokrój w mniejsze cząstki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w talarki. Pak choi umyj i przetnij wzdłuż na trzy części.
- W woku rozgrzej olej sezamowy. Gdy będzie już bardzo gorący, wrzuć ząbki czosnku i smaż przez minutę, aż staną się złote. Następnie dodaj boczniaki i wlej sos sojowy. Grzyby smaż przez około 5 minut. Na sam koniec wrzuć pokrojoną kapustę pak choi i tylko delikatnie ją zblanszuj, aby była nadal chrupiąca.
- Ugotowany ryż przełóż na talerze. Ułóż usmażone boczniaki z kapustą pak choi i posyp danie sezamem. Podawaj z sosem hoisin.
Sos hoisin
- Imbir oraz czosnek zetrzyj na tartce.
- Wszystkie składniki na sos hoisin umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw papryką oraz pieprzem do smaku.