Bułeczki z ziemniakami i koperkiem
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? A może jeszcze nic z nich nie zrobiliście? W takim razie polecam je upiec, a następnie dodać do ciasta na bułeczki. Koniecznie dodajcie koperek!
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 180 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 150 g
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- Ugotowanych lub upieczonych ziemniaków - 200 g
- posiekanego koperku - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Jeśli nie mieliśmy wcześniej ugotowanych ziemniaków to polecam je upiec. Kroimy je w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawiamy, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, sól, ziemniaki, koperek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół ok. 17 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.