Bardzo smaczne i pożywne danie. Gulasz z udźca indyka w aromatycznym sosie z cebulą, suszonymi pomidorami i z czerwoną soczewicą. Czerwona soczewica, rozgotowuje się bardzo szybko, wystarczy dodać ją pod koniec gotowania.
Ostatnio na kolację robiliśmy piernikowe placuszki. Córka uwielbia i często o nie prosi, a że pierniki też lubi to tym razem zrobiłam takie piernikowe. Wyszły pyszne, idealne do syropu klonowego :-)
Żelatynę zalać niewielką ilością wody tak aby napęczniała, a następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej.Rozpuszczoną żelatynę ostudzić.Maślankę ciągle mieszając powoli dolać do żelatyny.Maślankę wlać do szklanek i wstawić do lodówki. Stęgnietą galaretkę ozdobić jabłkami...
Mamy więc do upieczenia ciasteczka o pełnym kształcie i taką samą ilość ciasteczek „z dziurką”. Po ostudzeniu smarujemy te pierwsze warstwą czerwonego dżemu (ja wybieram malinowy) i przykrywamy drugim ciastkiem, wcześniej obsypanym cukrem pudrem. I już: „ciasteczka z Linz” mamy gotowe!
Kilka miesięcy temu zobaczyłam na Moje Wypieki tartę z żurawinowym curdem. Chciałam ją zrobić na święta. Zrobiłam próbę. Moja opinia jest taka, że nie trzeba robić curdu. Zmienia kolor po dodaniu żółtek. Wystarczy się zatrzymać na ugotowaniu żurawiny z cukrem i zmiksowaniu. Jest pyszna z rozmarynem lub jak u mnie miętą.
Wszystko oprócz śledzi włożyć do rondelka i zagotować. Zestawić z ognia i całkowicie wystudzić. Śledzie moczyć w mleku lub wodzie około 1-2h. Wymoczone pokroić na 3-4 cm kawałki...
Dziś bardzo proste czekoladowe babeczki bez cukru i mleka, idealne dla alergików i wszystkich. którzy lubią zdrowe wypieki ale zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj.
Tym razem postawiłem na ciasto, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika makowców — oto tarta makowa na półkruchym maślanym spodzie z misternie wykonaną dekoracją z ciasta.
Dzisiaj chciałabym podrzucić Wam pomysł na szybkie, świąteczne ciasto z owocami, migdałami i korzennymi przyprawami. Ciacho można nazwać awaryjnym, bo jeśli makowce opadną, ciasteczka się przypalą, to ono na pewno nie przysporzy Wam problemu. Nie jest skomplikowane, właściwie najważniejsze jest to, żeby wszystkie składniki użyte do jego przygotowania miały jednakową temperaturę.
Specjalnie nazwalam ten przepis „drożdżowa babka z makiem”, a nie makowiec, bo to takie delikatnie słodkie ciasto, przypominające nieco śniadaniową babeczkę- nie za słodkie, przełożone odrobiną masy makowej, proste w przygotowaniu.
Zrobione przy okazji. Przy okazji robienia ruskich pierogów i przy okazji zagospodarowania buraków z barszczyku:-) Bardzo oryginalne w smaku. Fajna alternatywa podania pierogów na Wigilię.
Nigdy nie ukrywałam za to mojej miłości do cucina italiana, więc nie powinno nikogo dziwić, że francuski ser wylądował u mnie w risotto. Musicie przyznać, że to całkiem wyrafinowane fusion.
Marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę.W garnuszku rozgrzać masło, przesmażyć na nim marchew, dodać sól, pieprz i przyprawę arabską. Marchew dusić z niewielką ilością wody aż będzie al dente...