Schab duszony z porem i marchewką
Dzisiejsza propozycja jest pomysłem na przemycenie warzyw tym, którzy ich nie jedzą. Mowa oczywiście o najmłodszych niejadkach, którzy mają "wielkie zęby" na jarzyny. U nas w takiej wersji wszystko jest pochłaniane. Czyli działa:-)
Składniki:
- 0, 5 kg schabu,
- 1 por,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Schab umyć, pokroić w plastry (jak na kotlety), lekko rozbić. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Na 1 łyżce oleju poddusić pora z solą(białą część), pokrojonego w cienkie półplasterki, a na drugiej łyżce oleju podsmażyć z obu stron kawałki mięsa. Najlepiej robić to na drugiej patelni w tym samym czasie gdy się smaży por. Mięso dodać do pora. Podlać wodą i przykryć. W tym czasie, gdy mięso się dusi z porem, obrać i zetrzeć marchewkę na tarce jarzynowej. Dorzucić ją do mięsa. Podlać jeszcze wodą i razem dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Doprawić. Gdy mięso będzie miękkie wyłączyć. Podawać z gotowanymi ziemniakami.