Bagietki wg. Hamelmana
Przepisy na pieczywo wg. Hamelmana, biją rekordy popularności. Jego książki w temacie wypieku chleba, to światowe bestsellery. Dzisiaj piekłam bagietki Hamelmana na zakwasie, z odrobiną drożdży instant.
Bagietki bardzo smaczne, z delikatnym miąższem i chrupiącą skórką. Długo utrzymują świeżość, dlatego z przyjemnością przedstawiam przepis ?
Składniki na zaczyn- mąka chlebowa 140 g ( u mnie typ 750 )
- woda 170 g
- dojrzały zakwas pszenny 30 g
- mąka chlebowa 910 g ( u mnie typ 750 )
- woda 630 g
- sól 20 g
- drożdże instant 1/2 łyżeczki
- cały zaczyn ( jak wyżej )
Składki na zaczyn, dokładnie pomieszaj w miseczce. Przykryj folią spożywczą i odłóż na 12 – 16 godzin.
W dzieży pomieszaj mąkę, wodę i płynny zaczyn. W mieszarce spiralnej, mieszaj na pierwszej prędkości, do połączenia składników w postrzępioną masę. Przykryj dzieżę folią i odstaw na 20 – 60 minut.
Dodaj sól i drożdże, wszystko mieszaj na drugiej prędkości, kolejne 2 minuty.
Ponownie przykryj ciasto i odstaw do fermentacji na 2 godziny.
W tym czasie, można złożyć ciasto dwukrotnie co 40 minut. W tym celu, rozciągaj boki ciasta z każdej strony i składaj do środka jak kopertę.
Podziel ciasto na cztery równe części. Każdą część uformuj w podłużną bagietkę, ułóż na foremce do pieczenia bagietek, przykryj lnianą ściereczką. Odłóż do fermentacji końcowej na 60 minut.
Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Przed włożeniem bagietek, dokładnie spryskaj piekarnik wodą. Bagietki piecz około 25 minut, do zrumienienia.
Smacznego ?
UWAGI – ciasto można wyrabiać w dłoniach. Jeżeli nie masz foremki na bagietki, możesz je upiec na folii aluminiowej uformowanej w rynienki, zostawiając miejsce, aby mogły swobodnie rosnąć.