Serowe paluchy z ciasta francuskiego

W mojej kuchni często gości ciasto francuskie. Można je wykorzystać w przygotowaniu słodkich ciasteczek, szybkich, wytrawnych przekąsek czy jako spód do tarty. Moja dzisiejsza propozycja to serowe paluchy z dodatkiem ziół i czosnku. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu.
Zdjęcie - Serowe paluchy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego,
120 g twardego żółtego sera (ja użyłam parmezanu),
1 jajko,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Zdjęcie - Serowe paluchy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ser zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać widelcem w miseczce. 1 arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy/blacie, posmarować jajkiem, posypać czosnkiem i ziołami oraz serem. Przykryć drugim arkuszem ciasto, lekko dociskając. Przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek skręcić „w sprężynkę”.
Zdjęcie - Serowe paluchy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy – paluchy zwiększą swoją objętość. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta.
Zdjęcie - Serowe paluchy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

2

"Majonez" light - zdrowy i nis…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chrupki serowo-tymiankowe

Chrupki serowo-tymiankowe

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Zapiekany  camembert
3

Zapiekany camembert

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Starry night cake pops - gwiezdne ciasteczkowe lizaki

Starry night cake pops - gwiez…

food² food²
Food Square

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón serrano
2

Tapenada z czarnym czosnkiem n…

food² food²
Food Square

Marchewkowe pieczywo chrupkie
1

Marchewkowe pieczywo chrupkie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy
1

Odrywany chlebek ziołowo czosn…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście