Serowe paluchy z ciasta francuskiego

Serowe paluchy z ciasta francuskiego

W mojej kuchni często gości ciasto francuskie. Można je wykorzystać w przygotowaniu słodkich ciasteczek, szybkich, wytrawnych przekąsek czy jako spód do tarty. Moja dzisiejsza propozycja to serowe paluchy z dodatkiem ziół i czosnku. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu.
Zdjęcie - Serowe paluchy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego,
120 g twardego żółtego sera (ja użyłam parmezanu),
1 jajko,
1 łyżeczka granulowanego czosnku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Zdjęcie - Serowe paluchy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ser zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać widelcem w miseczce. 1 arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy/blacie, posmarować jajkiem, posypać czosnkiem i ziołami oraz serem. Przykryć drugim arkuszem ciasto, lekko dociskając. Przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek skręcić „w sprężynkę”.
Zdjęcie - Serowe paluchy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy – paluchy zwiększą swoją objętość. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta.
Zdjęcie - Serowe paluchy z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

Kategorie przepisów