Chleb 4 ziarna na zakwasie

Chleb 4 ziarna na zakwasie

Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pestki dyni? Słonecznik? Sezam? A może siemię lniane? Wszystkie 4 ziarna znajdziecie w tym rumianym bochenku.

Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. letnia woda - 300 ml
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. aktywnego zakwasu żytniego - 170 g
  4. mąki żytniej jasnej typ 720 - 400 g
  5. mąki pszennej pełnoziarnistej - 100 g
  6. siemienia lnianego + 4 łyżki wrzącej wody - 3 łyżki
  7. pestek dyni, ziarna słonecznika, sezamu + 20 g (wierzch) - 120 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam. do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, prażone ziarna, namoczone siemię. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy 2 minuty aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki ( można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierz wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i dekorujemy pozostałymi ziarenkami. Zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb 4 ziarna na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów