Chleb 4 ziarna na zakwasie
Pestki dyni? Słonecznik? Sezam? A może siemię lniane? Wszystkie 4 ziarna znajdziecie w tym rumianym bochenku.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 170 g
- mąki żytniej jasnej typ 720 - 400 g
- mąki pszennej pełnoziarnistej - 100 g
- siemienia lnianego + 4 łyżki wrzącej wody - 3 łyżki
- pestek dyni, ziarna słonecznika, sezamu + 20 g (wierzch) - 120 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Na patelni prażymy pestki dyni, ziarna słonecznika i sezam. do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, prażone ziarna, namoczone siemię. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy 2 minuty aż ciasto będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy keksówki ( można dodatkowo posypać ścianki ziarnami lub wyłożyć pergaminem). Ciasto przekładamy do środka, wierz wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i dekorujemy pozostałymi ziarenkami. Zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.