Kiszona kapusta z soczewicą
Kiszona kapusta z czerwoną soczewicą. Można zjeść od razu. Można wykorzystać do pierogów jako farsz po zmieleniu.
750 gram kapusty kiszonej
szklanka czerwone soczewicy
cebula
marchewka
ząbek czosnku
sól i pieprze do smaku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
ziele angielskiego kilka ziarenek
liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cząbru i lubczyku
1 łyżeczka majeranku
kilka łyżek oleju rzepakowego
Cebulę i marchewkę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać w kostkę, czosnek zmiażdżyć. Przepłukać kapustę i jeśli trzeba przesiekać.
Rozgrzać olej i zeszklić cebulę z marchewką i czosnkiem, dodać kminek, potem kapustę. Można podlać lekko wodą. Przykryć pokrywką. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie ugotować soczewicę al dente ( gotuję 12-13 minut), dodać do kapusty, dodać resztę przypraw i dusić do 30 minut. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.