Pasta z pieczonych warzyw Agnieszki Maciąg

Pasta z pieczonych warzyw Agnieszki Maciąg

Zdjęcie - Pasta z pieczonych warzyw Agnieszki Maciąg - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Może nie wygląda, ale dla mnie smakuje rewelacyjnie. Pasta z pieczonych warzyw wg Agnieszki Maciąg, którą ja bardzo polubiłam. Znajdziemy w niej bakłażana, czerwoną paprykę czosnek, szalotki, oliwę, zioła prowansalskie i tradycyjnie sól, pieprz do smaku. Przepis pochodzi z książki "Smak życia". Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 1-2 średniej wielkości pokrojone bakłażany
  • 3-4 czerwone papryki
  • 1 obrana główka czosnku
  • 5-6 szalotek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Bakłażana i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Szalotki obieramy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Na papierem do pieczenia i układamy na nim bakłażany, paprykę oraz cebulki. Całość skraplamy oliwą i posypujemy ziołami.
3. Pieczemy 5-10 minut i po tym czasie dodajemy obrany czosnek. Pieczemy kolejne 15-20 minut, aż warzywa staną się lekko przypieczone.
4. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Gdy ostygnął miksujemy je blenderem razem z sokiem, który powstał podczas pieczenia na gładką masę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Pasta z pieczonych warzyw Agnieszki Maciąg - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pasta z pieczonych warzyw Agnieszki Maciąg - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów