Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

Kto jak kto, ale Szwedzi znają się na słodkościach! Te ich wszystkie tarty, torciki, ciasteczka i oczywiście drożdżówki sprawiają, że aż cieplej robi się na serduszku. W sumie trochę im się nie dziwię, bo jakoś trzeba się wspomagać, gdy aura w ciągu roku tak rzadko sprzyja. Poza tym myślę, że ma na to wpływ również fika, czyli słynna przerwa na ciastko i kawę, która zdecydowanie jest jedną z ważniejszych części dnia. Taki sposób celebracji dnia powszedniego to ja rozumiem! 🙂

Do moich dwóch ulubionych szwedzkich wypieków należą kanelbullar, czyli zakręcone cynamonowe ślimaczki oraz właśnie kardemummabullar, czyli zakręcone bułeczki kardamonowe. Gdybym miał wybrać jedne, które są smaczniejsze, to naprawdę nie umiałbym się zdecydować. Obie drożdżówki są uzależniająco pyszne i tak pięknie pachną podczas pieczenia. Takim domowym ciepłem, które otula nas niczym wełniany sweterek w środku zimy. Jedyne, co może wydawać się skomplikowane, to sposób, w jaki się formuje kardemummabullar, ale jak na pierwsze podejście to uważam, że nie poszło mi tak źle! 😉 Martin Johansson na tym filmie świetnie pokazuje, jak to robić. Chociaż wersji jest oczywiście sporo i jeśli postanowicie zawinąć szwedzkie bułeczki kardamonowe niczym ślimaki, to też będzie dobrze! Nie wiem, jak mam Was bardziej namówić, ale zdecydowanie warto podjąć wyzwanie i wypróbować przepis na kardemummabullar w domu, bo to jedna z najlepszych drożdżówek, jaka istnieje! 🙂

Zdjęcie - Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kardemummabullar - szwedzkie bułeczki kardamonowe Łukasz Kto jak kto, ale Szwedzi znają się na słodkościach! Te ich wszystkie tarty, torciki, ciasteczka i oczywiście drożdżówki sprawiają, że aż cieplej…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 24 sztuki
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 10 g mielonego kardamonu
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suszonych
  • 300 ml mleka
  • 100 g masła

Glazura:

  • 50 ml wody
  • 70 g cukru

Nadzienie:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 5 g mielonego kardamonu

Posypka:

  • 50 g cukru
  • 5 g mielonego kardamonu

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe

  1. Przygotuj zaczyn. Do letniego mleka dodaj jedyną jedną cukru i rozpuść w nim drożdże. Następnie dodaj jedną łyżką mąki i wymieszaj. Odstaw na 10 min i poczekaj, aż drożdże się wzburzą. W przypadku suchych drożdży etap ten pomiń i po prostu wsyp drożdże do mąki.
  2. Do miski wsyp mąkę cukier oraz kardamon. Wlej zaczyn oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto (możesz się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego).
  3. Gdy składniki się połączą, miskę przykryj ściereczką i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia.

 

Nadzienie

  1. Masło o temperaturze pokojowej zmiksuj z cukrem trzcinowym i mielonym kardamonem.
  2. Gotowe ciasto na bułeczki kardamonowe rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 70 x 40 cm. Nadzieniem posmaruj wierzch ciasta, a następnie złóż je na trzy części niczym list do koperty wzdłuż dłuższego boku.
  3. Ciasto na bułeczki kardamonowe delikatnie rozwałkuj, aby je wyrównać. Kolejno pokrój je na 20-24 pasy o grubości 1-1,5 cm.
  4. Z każdego pasa ciasta formuj bułeczki, zawijając je trzykrotnie wzdłuż dwóch palców (wskazującego i środkowego), a następnie oplatając kciuk, przełóż je górą i zawiń do środka. Dobrze jest to pokazane na tym filmie.
  5. Uformowane kardemummabullar ułóż na papierze do pieczenia po maksymalnie 12 sztuk na blachę, zachowując spore odstępy. Przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.

Glazura i pieczenie

  1. Wodę zagotuj z cukrem, doprowadzając płyn do wrzenia. Gotową glazurą posmaruj wyrośnięte bułeczki i posyp je cukrem kardamonowym.
  2. Kardemummabullar piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe bułeczki kardamonowe najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Przepisy z tych kategorii

Kanelbullar - słodkie cynamonowe bułeczki

Kanelbullar - słodkie cynamono…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar - szwedzkie bułecz…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Tydzień ze Skanią #1: Cynamonowe bułeczki

Tydzień ze Skanią #1: Cynamono…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Kurczak coq au vin na jesienny obiad

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Chrupki chlebek skandynawski
1

Chrupki chlebek skandynawski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana
1

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem
2

Gravlax - łosoś peklowany w so…

food² food²
Food Square

Mus cytrynowy po duńsku

Mus cytrynowy po duńsku

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Duńskie śledzie z curry
3

Duńskie śledzie z curry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie
1

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena